X

Ce a reușit și ce nu a reușit Maia Sandu în trei ani de mandat

Ce a reușit și ce nu a reușit Maia Sandu în trei ani de mandat

Unul dintre cele mai importante succese ale Maiei Sandu în trei ani de exercitare a mandatului de șefă a statului este scoaterea R. Moldova din izolare internațională.

Președinta Sandu a reușit să faciliteze accesul guvernului pro-european de la Chișinău în cancelariile occidentale, fapt care a generat o „deschidere extraordinară”, susține analistul politic Ion Tăbîrță în podcastul Europei Libere „În esență…”, transmite Știri.md.

Ce a reușit și ce nu a reușit Maia Sandu în trei ani de mandat

Iar din punct de vedere politic, accederea Maiei Sandu în postul de președintă, a marcat „începutul sfârșitului” dărâmării sistemului oligarhic din R. Moldova.

Pe de altă parte, potrivit interlocutorului Europei Libere, guvernarea PAS, asociată cu imaginea președintei Maiei Sandu, a eșuat în a crește „calitatea vieții oamenilor”, iar asta alimentează euroscepticismul în R. Moldova. Situația respectivă, în opinia invitatului, este „cea mai mare problemă a președintei.”

Citeşte şi: Șeful ONU: Locuitorii din Gaza trăiesc o ‘catastrofă umanitară monumentală’

În ediția podcastului Europei Libere dedicată activității de trei ani a președintei Maia Sandu, analistul Ion Tăbîrță constată că, în ciuda unor motive obiective, faptul că guvernul „nu a livrat multe din cele promise” s-a răsfrânt și asupra imaginii politice a acesteia.

Întrebat dacă, în cei trei ani sub mandatul Maiei Sandu, R. Moldova a devenit o țară cu mai multă democrație, așa cum promitea în discursul său de învestire de acum trei ani, Tăbîrță a răspuns afirmativ. Asta însă nu se poate susține, potrivit analistului politic, în cazul construcției statului de drept în R. Moldova. Reformele în justiție, dar și din alte sectoare, se mișcă greu, spune Ion Tăbîrță, iar acest fapt, în mod evident, aduce atingere și imaginii Maiei Sandu.

Ce a reușit și ce nu a reușit Maia Sandu în trei ani de mandat

În altă ordine de idei, invitatul podcastului a opinat că Maia Sandu e „obligată” să candideze pentru al doilea mandat la prezidențialele din 2024, deoarece „alt politician pro-european nu este în stare […] să câștige mandatul […]”.

Reamintim că Maia Sandu, candidata PAS la alegerile prezidențiale din 2020, a câștigat în al doilea tur de scrutin [15 noiembrie] în fața lui Igor Dodon, liderul informal al PSRM, cu un scor de circa 58% [peste 943 000 de voturi], inclusiv circa un sfert de voturi din diaspora. Pentru Igor Dodon au votat 42 la sută din alegători [690,6 mii de voturi]. Prezența la vot a fost de peste 58%. Maia Sandu a fost învestită în funcție la 24 decembrie 2020 pentru un mandat de patru ani. Este al șaselea președinte al R. Moldova și prima femeie care ocupă acest post.

Tags: chisinauIon TăbîrțăMaia Sandu
Categorii: PoliticăȘtirile zilei