X

Ce au constat experții OMV în cadrul misiunii de evaluare

Ce au constat experții OMV în cadrul misiunii de evaluare

În perioada 15-23 iulie, Serviciul Vamal a găzduit vizita experților Organizației Mondiale a Vămilor (OMV), în scopul desfășurării Misiunii de evaluare a conformității și analiza lacunelor în cadrul Fazei II a Programului Global de Facilitare a Comerțului (GTFP).

Citește și: Alertă la Sângerei! A fost înregistrat un caz de pestă porcină africană

În cadrul întrevederii desfășurate cu conducerea Serviciului Vamal, experții OMV au prezentat obiectivele și activitățile planificate în scopul evaluării gradului de conformitate al prevederilor naționale la standardele și cerințele stabilite în cadrul Programului de Facilitare a Comerțului al Organizației Mondiale a Comerțului.

Scopul general al misiunii de evaluare este de a contribui la stimularea și facilitarea comerțului internațional al țărilor beneficiare selectate, în special al administrațiilor vamale, prin implementarea și aplicarea standardelor internaționale și a celor mai bune practici pentru importul, exportul și tranzitul de mărfuri. La această etapă, misiunea are drept obiective specifice consolidarea capacităților instituționale ale Serviciului Vamal pentru gestionarea eficientă a reformelor în domeniu, facilitarea circulației mărfurilor și îmbunătățirea competitivității mediului de afaceri.

Ce au constat experții OMV în cadrul misiunii de evaluare

Astfel, în cadrul postului vamal Leușeni-Albița, unde este instituit controlul coordonat pe partea română, experții s-au familiarizat cu activitatea postului vamal, aplicarea măsurilor menite să contribuie la fluidizarea traficului, mecanismul de control coordonat cu colegii din România, precum și conlucrarea cu autoritățile naționale și internaționale. Totodată, experții au vizitat postul vamal regional Chișinău și un operator economic din domeniul curieratului rapid pentru realizarea unei analize ample asupra proceselor și procedurilor vamale aplicate, evaluarea capacităților operaționale și interacțiunea vamă-business.

În urma misiunii, experții OMV vor elabora un set de constatări și recomandări în domeniile de sprijin și direcțiile de dezvoltare prioritare pentru Faza II a GTFP, concepută pentru a sprijini administrațiile vamale ale țărilor beneficiare în strânsă coordonare cu alte autorități de resort pentru facilitarea comerțului, părțile interesate și sectorul privat ce desfășoară activități de import, export și tranzit de mărfuri.

Tags: misiune de evaluare la vamaOMVOrganizaţia Mondială a VămilorServiciul Vamal
Social