CE: În caz de dubii, tinerii migranţi trebuie să fie consideraţi minori

Publicat:

Tinerii migranţi nu trebuie să fie supuşi contra voinţei lor unor examinări medicale pentru a le fi determinată vârsta şi, în caz de dubii, trebuie să fie consideraţi minori, susţine Consiliul Europei într-un raport publicat miercuri, informează AFP, conform agerpres.

Examinări dentare, radiografii sau teste de ‘maturitate sexuală’: recurgerea la ‘examene medicale intruzive’ trebuie ‘să fie redusă la minim şi să rămână o practică la care să se facă apel doar în ultimă instanţă’, susţine, într-un raport, Comitetul pentru drepturile omului al organizaţiei paneuropene.


Citeşte şi: Putin dă o lovitură grea dolarului american. TOATE porturile ruseşti vor fi obligate să folosească rubla ca monedă de schimb

Autorii raportului au examinat modul în care statele membre ale Consiliului Europei procedează pentru a evalua vârsta tinerilor migranţi, atunci când aceştia nu deţin acte de identitate sau afirmă că nu au avut niciodată astfel de acte în ţara lor de origine.

Rezultatele acestei evaluări pot avea consecinţe majore, deoarece migranţii consideraţi minori beneficiază de unele garanţii şi privilegii, cum este dreptul la azil şi la îngrijiri adaptate pentru copii, dreptul la reîntregirea familiei, la protecţie împotriva expulzării sau împotriva trimiterii spre frontiere.

‘În absenţa unor dovezi că o persoană este adultă, principiul general de prezumţie a minoratului impune ca această persoană să fie considerată un copil’, subliniază raportul. Or, dintre cele 37 de ţări care au răspuns anchetatorilor comitetului (dintr-un total de 47 de state membre), doar 26 au declarat că aplică un asemenea principiu.

Potrivit experţilor Consiliului Europei, procedura menită să determine vârsta unui tânăr sau a unei tinere ‘nu trebuie impusă’, deoarece poate fi ‘îngrozitoare şi destabilizantă pentru un copil’.

Citeşte şi: O parte a aeroportului din Frankfurt a fost EVACUATĂ. Geniştii au dezamorsat o bombă

Metodele ‘fizice’ sau medicale de evaluare a vârstei nu sunt destul de fiabile, potrivit acestor experţi. Cu toate acestea, 24 de ţări îi supun pe tinerii migranţi la o radiografie la încheietura mâinii, 19 la un examen dentar, iar 7 la o ‘evaluare a maturităţii sexuale’.

Acest din urmă examen medical ‘trebuie exclus (…), nu numai pentru că imprecizia sa a fost demonstrată, ci şi pentru că aduce atingere vieţii private şi integrităţii fizice a persoanei vizate şi, cu acest titlu, poate echivala cu un tratament inuman sau degradant’, afirmă experţii.

La modul general, marja de eroare în procesul de evaluare a vârstei ‘ar trebui să fie întotdeauna în beneficiul persoanei: aceasta ar trebui tratată ca un copil’, insistă autorii raportului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA...

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.