X

Ce conțin, de fapt, noile drone rusești pe care Moscova le folosește în Ucraina?

Ce conțin, de fapt, noile drone rusești pe care Moscova le folosește în Ucraina?

Moscova și-a intensificat atacurile cu drone, despre care Kievul spune că sunt diferite față de cele obișnuite până acum puțin timp.

Rusia a început să includă drone noi, de fabricaţie ieftină, în atacurile sale cu rază lungă de acţiune asupra Ucrainei, pentru a încerca să identifice punctele de apărare aeriană, să filmeze orice daune şi să acţioneze ca momeală, a declarat pentru Reuters un oficial militar ucrainean din domeniul spionajului, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Cele două noi tipuri de drone, pe care Rusia le-a folosit în cinci atacuri cu drone în ultimele două-trei săptămâni, sunt produse din materiale precum spumă poliuretanică şi placaj, a explicat oficialul pentru Reuters.

Ce conțin?

Bloggerul ucrainean Serhi Beskrestnov (Flash), expert în sisteme de război electronic, a postat în mediul online fotografii cu epava noii drone rusești Gerber, găsită după atacul din noaptea de 30 spre 31 iulie.

“Placaj, polistiren, GPS obișnuit, controller de zbor. Totul este cât se poate de simplu și ieftin – de la componente până la asamblare” – a scris Beskrestnov, relatează Rador Radio România.

Potrivit expertului, drona rusească Gerber nu are explozibili, iar unele dintre astfel de vehicule aeriene fără pilot au căzut după ce au rămas fără combustibil. Sarcina unei astfel de drone este, de fapt, să epuizeze resursele apărării antiaeriene a Ucrainei.

. “Ele identifică unde sunt poziţionate grupurile noastre mobile, unde sunt mitralierele care le pot distruge. Ei încearcă să obţină o imagine a locului în care se află toate mijloacele din apărarea noastră aeriană”, a declarat Andrii Cerniak, purtător de cuvânt al agenţiei de spionaj a armatei ucrainene (GUR).

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Context

Invazia Rusiei în Ucraina a servit drept teren de testare pentru tehnologia războiului cu drone, ambele părţi folosind intens drone de atac şi de recunoaştere pe câmpul de luptă. Kievul a investit în producţia internă de drone pentru a reduce decalajul dintre capacităţile sale de atac şi cele ale Moscovei, organizând atacuri cu drone cu rază lungă de acţiune asupra unor obiective ruseşti, inclusiv rafinării de petrol.

Rusia susţine că atacurile sale aeriene cu rază lungă de acţiune sunt folosite pentru a degrada Ucraina din punct de vedere militar. Ucraina afirmă că atacurile Rusiei au lovit clădiri civile şi au provocat daune grave instalaţiilor energetice civile, precum şi pierderi de vieţi omeneşti în rândul civililor.

Tags: dronemoscovaucraina
Externe