Ce este referendumul și cum funcționează

Publicat:

Ce este referendumul și cum funcționează

Imaginați-vă că sunteți elev de liceu și că în clasa voastră sunt mai mulți colegi care vor o lecție pe săptămână în aer liber. În urma unor discuții comune, inclusiv cu dirigintele, decideți să veniți cu o astfel de inițiativă. Propunerea se supune votului. Cei care susțin această idee, sunt rugați să ridice mâna.

Majoritatea a votat pentru, iar, în urma unor formalități organizatorice, s-a decis ca disciplina Dezvoltare personală să se desfășoare în curtea școlii. Acest proces, prin care ați luat o decizie comună, cu votul majorității, este o imitare a unui referendum, potrivit agora.md.


Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

În linii generale, referendumul este o consultare directă a cetățenilor, chemați să se pronunțe, prin vot, cu da sau nu, pe o temă oarecare. Procesul este important, fiindcă, astfel, oamenii se pot pronunța pe o problemă care le poate afecta viața. Este un instrument prin intermediul căruia cetățenii se pronunță, de regulă, asupra unor subiecte de interes național.

Constituția, legea noastră supremă, spune că hotărârile adoptate în urma unui referendum republican au putere juridică supremă. Altfel spus, este o decizie finală luată de popor, care devine lege și care trebuie respectată.

În Republica Moldova, referendumul poate fi inițiat de președinte, Parlament, Guvern sau de către cetățeni. În ultimul caz, pentru organizarea procesului, este nevoie de cel puțin 100.000 de semnături ale cetățenilor cu drept de vot.

Cetățenii moldoveni cu participat la mai multe referendumuri. Majoritatea au urmărit revocarea primarului localității. Principala problemă a fost, de obicei, prezența scăzută la alegeri, care conducea la anularea scrutinelor. Pentru validare, sunt necesare 33 la sută din voturile cetățenilor înscriși în listele electorale.

Ultimul referendum a avut loc în 2019, însă a fost unul consultativ. La astfel de scrutine, cetățenii sunt consultați pe probleme de interes național, dar decizia de implementare rămâne la discreția autorităților. Spre comparație, referendumul legislativ se soldează cu aprobarea proiectului de lege dezbătut, iar cel constituțional – cu modificarea legii supreme.

Referendumul este un exercițiu electoral practicat pe larg în întreaga lume. Probabil, cel mai răsunător la nivel internațional, cel puțin în ultimii ani, a fost Brexitul, organizat în 2016. Atunci, 52% dintre votanți au decis retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, după o perioadă de tranziție. Sondajele din prezent arată însă că majoritatea cetățenilor crede că decizia a fost greșită.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Au existat însă și alte subiecte, mai puțin obișnuite, supuse votului. De exemplu, în Elveția, oamenii au fost întrebați dacă sunt pentru subvenționarea fermierilor care lasă coarnele vacilor și caprelor să crească natural.

Revenind însă la subiectele de interes național, pe 20 octombrie 2024, pe lângă alegerile prezidențiale, cetățenii Republicii Moldova urmează să participe la un referendum constituțional. Mai exact, vor răspunde cu „da” sau „nu” la următoarea întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Astfel de referendumuri au avut loc și alte țări, care sunt astăzi membre ale UE.

Fii informat, participă la vot! 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Primar bătut de amantă cu fierul de călcat. Instanța i-a oferit ordin de protecție

Primar bătut de amantă cu fierul de călcat. Instanța i-a oferit ordin de protecție Un primar din județul Vaslui a cerut și a obținut protecția...

Cum ne pot pregăti de pensionare asigurările de viață și pensiile private

Cum ne pot pregăti de pensionare asigurările de viață și pensiile private Procesele demografice globale au schimbat esențial modul în care oamenii pot să se...

STUDIU – Modificări tulburătoare ale creierului la persoanele care și-au pierdut simțul mirosului în timpul COVID-19

STUDIU - Modificări tulburătoare ale creierului la persoanele care și-au pierdut simțul mirosului în timpul COVID-19 Un nou studiu publicat în Scientific Reports aruncă lumină...

Coordonatoarea ONU la Chișinău, Yeșim Oruç: „Voi apela la agențiile ONU pentru a identifica soluții și oportunități de sprijin pentru agricultura din Republica Moldova”

Coordonatoarea ONU la Chișinău, Yeșim Oruç: „Voi apela la agențiile ONU pentru a identifica soluții și oportunități de sprijin pentru agricultura din Republica Moldova” Vicepremierul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.