X

Ce face Europa pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale romilor?

Ce face Europa pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale romilor?

În Europa trăiesc aproximativ 12 milioane de romi, dintre care un milion în statele din Balcanii de Vest. Prejudecățile împotriva romilor încă există, dar există și oameni care luptă pentru a se asigura că sunt depășite.

Ce face Europa pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale romilor? Pentru a descoperi acest lucru, corespondentul “Euronews”, Hans von der Brelie”, a călătorit în Muntenegru, Serbia și Bosnia-Herțegovina, scrie stiripesurse.ro.

În timpul călătoriei mele, am văzut copii jucându-se în gropile de gunoi și pe alții pregătindu-se pentru școală. Am fost în barăci dărăpănate și în locuințe publice moderne, am întâlnit romi care muncesc și alții fără loc de muncă, persoane care vorbesc despre discriminare în viața de zi cu zi și persoane care trăiesc în armonie cu ceilalți cetățeni: pe scurt, un tablou eterogen.

Ce face Europa pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale romilor?

Ramiz Šakoli locuiește într-un cartier de romi de la marginea orașului Nikšić, în Muntenegru: “Când mergem în centru, oamenii ne arată cu degetul, spunând: uite țiganii. Intrăm într-o cafenea și îi auzim spunând: au venit ţiganii. Relaţiile nu sunt bune” – spune Ramiz.

Citeşte şi: Phenianul a transferat 250 de lansatoare de rachetă la frontiera intercoreeană – Stiripesurse.md

În unele orașe însă, lucrurile se schimbă treptat. Comisia Europeană a premiat șapte primari din Balcanii de Vest pentru politicile lor de sprijinire a romilor. În Muntenegru, câștigătorul este Marko Kovačević. Este primarul orașului Nikšić, al doilea oraș ca mărime din țară: în jur de 70.000 de persoane, printre care se estimează că sunt în jur de 1.500 de romi.

Kovačević a promovat construirea a 31 de locuințe sociale, dintre care 17 au fost alocate familiilor de romi. Când a plănuit să extindă proiectul, a existat rezistență: “Schimbările sunt prea lente. Motivul este stilul de viață diferit al comunității de romi și al restului comunității din Nikšić.

Ce face Europa pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale romilor?

Recent, am vrut să construim 10 locuințe sociale într-un cartier și am întâlnit rezistență din partea restului populației împotriva proiectului”.

Centrul pentru Inițiativele Romilor este un ONG care promovează drepturile femeilor rome. Sănătate, școală, muncă, locuință: totul este legat, potrivit regizoarei Fana Delija. Un prim pas important ar fi clarificarea problemelor legate de proprietate, problemă care există în toate regiunile fostei Iugoslavii.

“Cea mai mare problemă este legalizarea terenurilor în care locuiește comunitatea romă-egipteană”, spune Delija.

Ce face Europa pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale romilor?

Unii romi sunt proprietari de case, alții nu. În urmă cu câțiva ani, la periferia orașului Nikšić, în cartierul Gracanica, primăria a construit locuințe sociale, în care locuiesc în jur de 300 de oameni, astăzi. Multe familii locuiesc comasate aici, unele dintre ele în condiții de viață mizere, spune Bukurija Sejdi, un bătrân locuitor al acestui cartier de romi: “Într-o casă locuiesc 14 oameni, inclusiv fiul meu cu un copil bolnav. Niciunul dintre ei nu are un loc de muncă, o singură persoană beneficiază de ajutor social”.

Activista romă Fana Delija consideră că “este important să ne concentrăm pe găsirea de locuri de muncă pentru membrii din comunitate în următorii patru ani”.

Am însoțit-o pe Zoja Tarlamišaj, un mediator rom pentru școala liceală locală, să o viziteze pe Amela și pe cei șase copii ai ei acasă. Amela este căsătorită cu un rom. Femeile știu: pentru a găsi un loc de muncă calificat, ai nevoie mai întâi de o educație solidă. Iată de ce Tarlamišaj urmărește îndeaproape progresul școlar al puținilor copii romi care au venit la liceu.

Tarlamišaj este ea însăși romă: și-a terminat cu succes studiile universitare, o raritate pentru romii din Muntenegru. Tarlamišaj îi invită pe responsabilii politici să schimbe legea: “Dacă învățământul liceal ar deveni obligatoriu, elevii din comunitatea egipteană-romă nu ar părăsi școala atât de devreme și, dobândind calificări mai bune, viața lor s-ar îmbunătăți”.

Tags: Bosnia-Herţegovinaeuropamuntenegruromiserbia
Știrile zilei