X

Ce măsuri propune Bolea pentru depășirea crizei în agricultură

Ce măsuri propune Bolea pentru depășirea crizei în agricultură

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, propune un set de măsuri pentru depășirea crizei în care s-au pomenit agricultorii moldoveni în urma secetei severe din această vară.

Citește și: Guvernul de la București a decis. Inițiază negocierile pentru achiziționarea acțiunilor BERD din Portul Giurgiulești

Propunerile au fost prezentate Comitetului de Supraveghere al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA). Respectiv, ministrul de ramură propune reducerea  penalităților de întârziere  pentru fermierii care au întârzieri la plata ratelor în 2024 din cauza calamităților naturale. ADMA va renunța la penalitățile de întârziere în proporție de 100%, cu condiția prezentării Avizului de atestare a impedimentului justificativ pentru neexecutarea obligațiilor contractuale, eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

De asemenea, se propune acordarea unei vacanțe de plată de 6 luni pentru ratele intermediare scadente în perioada 2 septembrie 2024 – 31 decembrie 2024, la cererea scrisă a fermierilor beneficiari, în baza aceluiași Aviz de atestare a impedimentului justificativ. Măsurile mai prevăd suspendarea plății ultimei rate scadente în 2024, pentru aceeași perioadă, 2 septembrie 2024 – 31 decembrie 2024, în aceleași condiții, pe baza cererii scrise și a Avizului eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Pe lângă aceste măsuri, s-a decis reducerea avansului inițial necesar pentru Programul de dezvoltare a sistemului de irigare la scară mică  de la 40% la 20%, facilitând astfel accesul fermierilor la echipamentele de irigare esențiale pentru sustenabilitatea agriculturii.

Precizăm că, acum o săptămână,  după o întrevedere eșuată cu premierul Recean și ministrul de profil, Vladimir Bolea, fermierii au înaintat un ultimatul autorităților și insistă asupra decretării stării de urgență în agricultură astfel încât Guvernul să poată obține ajutor financiar mai rapid de la partenerii internaționali. În caz contrar, fermierii amenință c vor ieși din nou în stradă.

Tags: ajutor fermiericriza in agriculturaForța Fermierilorministrul Agriculturii și Industriei AlimentareVladimir Bolea
Social