X

Ce modificări legislative au fost publicate în Monitorul Oficial

Ce modificări legislative au fost publicate în Monitorul Oficial

Pe 15 august, în Monitorul Oficial au fost publicate modificările legislative care se referă la politica fiscală și vamală pentru anul 2025. Documentul conține modificări la 16 legi, care au drept scop ajustarea legislației fiscale la evoluția proceselor economice și sociale în contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Măsurile și instrumentele propuse sunt menite să promoveze crearea unui sistem fiscal armonizat, echitabil și eficient. În special, scutirea personală și scutirile pentru persoanele aflate în întreținere vor fi majorate cu 10 % în 2025. Gama de venituri neimpozabile va fi, de asemenea, extinsă, potrivit infomarket.md.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Printre acestea se numără veniturile obținute de persoanele fizice din vânzarea unei mașini deținute de cel puțin 3 ani; veniturile obținute de persoanele fizice din dobânzile generate de titlurile de stat și obligațiunile emise de administrațiile locale; și veniturile obținute din vânzarea de energie electrică de către persoanele fizice care produc energie regenerabilă și cărora li se aplică mecanismul de contorizare/facturare netă.

Modificările prevăd, de asemenea, simplificarea procesului de raportare fiscală pentru microîntreprinderile care nu au mai mult de 5 angajați. În același timp, se prevede creșterea autonomiei financiare a administrațiilor locale, oferindu-le dreptul de a majora impozitele pe proprietate și terenuri cu până la 300% pentru clădiri și terenuri urbane neîmbunătățite, precum și pentru terenurile agricole care nu au fost cultivate timp de 2 ani consecutivi.

Impozitul pentru proprietarii de câini va fi anulat, iar normele care reglementează impozitul pe amplasarea de publicitate și impozitul pe dispozitivele publicitare vor fi ajustate. În domeniul vamal, proiectul vizează prelungirea valabilității autorizațiilor pentru regimurile vamale speciale până la 1 ianuarie 2027 și scutirea de garanție până la 31 decembrie 2026 a mărfurilor plasate sub regimul vamal de admitere temporară pentru asistență tehnică și investiții sau proiecte de îmbunătățire activă.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

De asemenea, amenzile pentru declarațiile vamale sau documentele de însoțire a mărfurilor cu date incorecte vor fi reduse de la 40 % la 2 % dacă mărfurile au fost supuse unui control fizic complet și au primit vămuire.

Tags: Monitorul Oficial
Justiţie