X

Ce ne spun tulburările din Harehills despre Regatul Unit

Ce ne spun tulburările din Harehills despre Regatul Unit

E mult mai probabil să descoperim rădăcinile dezordinii din Harehills în politica Europei Centrale mai degrabă decât pe subcontinentul indian.

 

Tulburările din Harehills, începute joi la Leeds după ce serviciile sociale au luat în grijă cinci copii ai unei familii de romi, este un bun exemplu despre cum își proiectează unii propriile prejudecăți asupra unor evenimente sociale complexe, scrie THE SPECTATOR, potrivit stiripesurse.ro.

Nigel Farage, liderul partidului Reform UK – deloc străin de abordări discutabile pe tema integrării – a catalogat răzmerița din Harehills drept o manifestare distructivă a politicii subcontinentale [eufemism pentru „pakistaneze” – n.trad.] în mediul urban al Angliei. Săgeata lui a aterizat extrem de departe de țintă. Cartierul Harehills din Leeds nu e totuna cu Belgrave din Leicester. Mulți din cercurile de dreapta s-au repezit pe rețele sociale precum X să profite de tulburări pentru a da vina pe musulmanii britanici. Deși latura mea mai indulgentă consideră că e un lucru oarecum de înțeles (în Harehills există o populație numeroasă de musulmani britanici sud-asiatici [alt eufemism pentru pakistanezi – n.trad.] care au trăsături fizice similare cu ale imigranților romi), o opinie mai cinică ar fi aceea că incidentul a demonstrat că unii sunt nerăbdători să-și dezlănțuie bigotismul anti-musulman.

Ce ne spun tulburările din Harehills despre Regatul Unit

Tulburările din Harehills implică în primul rând comunități de romi, despre care o mare parte din clasa politică britanică și analiștii pe teme sociale au cunoștințe relativ limitate. În Regat trăiesc în jur de 250.000 de romi, din care o proporție apreciabilă provine din Europa de Est, emigrată aici după ce UE a încorporat Europa Centrală și de Est. Marea lor majoritate sunt creștini (nu musulmani), principalele confesiuni consacrate fiind catolicismul și ortodoxia orientală.

Citeşte şi: Un rus pregătea acţiuni de “destabilizare în timpul Jocurilor Olimpice” – Stiripesurse.md

Romii care au migrat din alte state UE în Regat s-au confruntat în țările lor de origine cu niveluri considerabile de discriminare instituțională și cu o stigmatizare socială profund înrădăcinată, în locuri precum Slovacia, Cehia, Ungaria, România și Bulgaria. În ultimele decenii s-a întâmplat uneori ca ei să se trezească cu comunitatea izolată prin ziduri de restul societății. Matteo Salvini, ministrul de interne al Italiei la acea dată, lua în calcul în 2018 să întocmească un registru cu toți romii din țară (ca alternativă la expulzare). El afirma că ministerul său investighează „problema romă”.

Imigranții romi din Anglia au venit aici cu tot cu trauma suferită în altă țară europeană. E un fapt care trebuie să fie conștientizat și admis, mai ales de către aceia care au o abordare deloc critică în privința diversității din Marea Britanie modernă și concomitent o viziune romanțată despre UE. E mult mai probabil să descoperim rădăcinile dezordinii din Harehills în politica Europei Centrale mai degrabă decât pe subcontinentul indian. Personajele de seamă de la dreapta precum Farage ar face bine să evite să facă incursiuni nesăbuite în chestiuni delicate ținând de integrare.

Ce ne spun tulburările din Harehills despre Regatul Unit

E perfect plauzibil ca serviciile sociale să fi avut motive întemeiate pentru a-i extrage pe copiii romi din căminul familial. Iar cei care vor fi găsiți vinovați de orice formă de infracționalitate în contextul tulburărilor trebuie să se confrunte cu forța deplină a legii. Au fost făcute deja mai multe arestări și un anume Iustin Dobre de 37 de ani a fost inculpat pentru incendiere și tulburarea ordinii publice prin violență. Marea îngrijorare este însă faptul că serviciile publice implicate [asistența socială și poliția – n.trad.] par să fi fost complet ignorante în privința potențialei reacții adverse a unei comunități cu relații extrem de strânse – și una caracterizată de coduri morale și culturale apărate cu înverșunare, precum și de larg răspândite convingeri anti-autoritate.

Dacă politica britanică va continua să ignore problema integrării, incidente precum răzmerița din Harehills vor deveni mai frecvente. Avem nevoie de o îndrumare politică morală.

Tags: HarehillsLeedsmarea britanieRegatul Unit
Externe