X

Ce nereguli a depistat CCRM în raportul de audit la MDED

Ce nereguli a depistat CCRM în raportul de audit la MDED

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a examinat Raportul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) încheiate la 31 decembrie 2023.

Citește și: Bărbatul care a aruncat cocktail-uri Molotov în Ambasada Rusiei a fost eliberat

Printre cele mai importante abateri se constată că MDED nu a înregistrat în evidența sa contabilă valoarea imobilelor gestionate economic de către instituțiile publice la autogestiune în sumă totală de cca 111,9 mil. lei, nu a fost contabilizată valoarea capitalului social a două întreprinderi de stat în procedura de lichidare, în sumă totală de 316,4 mii lei. De asemenea, auditorii au constatat că nu a fost reevaluată, conform cerințelor regulamentare, valoarea de bilanț a unei clădiri, la transmiterea acesteia în folosință și gestiune economică în afara sistemului bugetar, la valoarea estimată de audit de cca 26 mil. lei.

De asemenea, din cauza lipsei unor cerințe specifice de raportare, nu au fost recunoscute și incluse în bilanțul consolidat al MDED și, ulterior, în Raportul Guvernului privind executarea bugetului de stat, informațiile cu privire la angajamentele financiare generate de 1055 garanții emise și active din Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) pentru întreprinderile mici și mijlocii, în sumă de 1,1 mld. lei și de 1044 garanții în valoare de cca 820,9 mil. lei, conform datelor băncilor partenere, precum și soldul mijloacelor financiare bugetare ale FGC, în sumă totală de 401,9 mil. lei.  Concomitent, acestea se înscriu într-o anumită măsură în Raportul narativ consolidat al MDED.

La finele anului 2023, patrimoniul gestionat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și entitățile sale subordonate, în aspectul existenței și componenței materiale, a constituit 21,8 mil. lei. Veniturile au constituit 489,6 mil. lei. Împrumuturile externe au constituit 204,5 mil. lei, iar cheltuielile au însumat 692,4 mil. lei.

Tags: audit Ministerul Dezvoltarii Economice și DigitalizăriiCurtea de Conturi a R. Moldova (CCRM)
Știrile zilei