X

Ce presupune aderarea la UE pentru sistemul de sănătate al R. Moldova

Ce presupune aderarea la UE pentru sistemul de sănătate al R. Moldova

Aderarea la Uniunea Europeană pentru sistemul de sănătate al Republicii Moldova înseamnă standarde înalte de calitate, eficiență și modernizare.

Citește și: Transport gratuit spre cimitire și pe parcursul zilei de astăzi

Așa susține ministra Sănătății, Ala Nemerenco, într-un interviu pentru Agenția Moldpres. În opinia șefei de la sănătate, unul dintre principalele beneficii  ale aderării la UE ține de  standardele înalte de calitate.

„Astfel, Uniunea Europeană are reguli stricte și standarde ridicate în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale și siguranța pacienților. Prin aderarea la UE, sistemul de sănătate al Republicii Moldova va trebui să se alinieze acestor standarde, ceea ce va duce la o îmbunătățire semnificativă a calității îngrijirilor medicale oferite populației”, a menționat Nemerenco.

Un alt beneficiu, susține ministra, este accesul la finanțare și resurse europene.

„În calitate de membru al UE, Republica Moldova va putea accesa mai rapid fonduri europene importante destinate construcției, renovării și dotării spitalelor”, a precizat ministra Nemerenco.

Încă un beneficiu ar fi dezvoltarea resurselor umane, colaborare și schimb de experiență. De asemenea, accesul la tratamente și tehnologii inovatoare.

„Ca membru al Uniunii Europene, Republica Moldova va avea acces mai ușor la tratamente și tehnologii medicale inovatoare care sunt disponibile în țările membre. Acest lucru va permite introducerea mai rapidă a noilor terapii și proceduri medicale în practica medicală din țară, îmbunătățind astfel tratamentul și rezultatele pentru pacienți”, a mai precizat Ala Nemerenco.

Totodată,  prin integrarea în UE, Republica Moldova va beneficia de politici publice europene care promovează sănătatea și prevenția bolilor. Aceasta vor facilita implementarea programelor de screening și vaccinare, precum și promovarea unui stil de viață sănătos în rândul populației.

Tags: aderarea la UEAla ndmerencoministra Sănătații
Știrile zilei