Ce se ascunde în spatele schimbărilor politicii SUA față de Cuba și Venezuela?

Publicat:

După ce au insistat mult timp cu sancțiuni, reproșuri și presiuni extreme, Statele Unite au început să-și relaxeze politica față de doi dintre cei mai mari antagoniști latino-americani: Cuba și Venezuela.

Washingtonul a anunțat separat săptămâna trecută că va relaxa restricțiile privind călătoriile și remitențele către Cuba, precum și negocierile cu principala companie petrolieră americană din Venezuela.


Măsurile sunt limitate și sunt departe de a presupune o normalizare a relațiilor SUA cu guvernele ambelor țări.

? Un summit controversat

Anunțurile de la Washington au venit în timp ce administrația Biden se pregătește să găzduiască cel de-al nouălea Summit al Americilor luna viitoare la Los Angeles.

Preludiul conclavului este marcat de lupte și riscul unui boicot al unor președinți din cauza probabilei excluderi a Cubei, Venezuelei și Nicaragua, țări pe care SUA au sugerat că le-ar lăsa deoparte pentru că le consideră autocratice.

SUA au răspuns că încă nu au luat decizia finală cu privire la oaspeți și au deschis un dialog cu López Obrador cu privire la afirmația sa.

În guvernul Biden, ei neagă că această controversă asupra summitului are vreo legătură cu schimbările de politică față de Cuba și Venezuela.

„Aș spune că momentul în care se desfășoară acest lucru este complet separat de ceea ce a spus președintele mexican cu privire la Cuba”, a declarat reporterilor un înalt oficial al guvernului american despre reducerea sancțiunilor impuse Venezuelei.

Oficialul a spus că măsurile, care includ o autorizare „limitată” pentru compania petrolieră americană Chevron de a negocia posibile activități viitoare cu Venezuela, urmăresc să sprijine reluarea dialogului între guvernul lui Nicolás Maduro și oponenții săi.

El a subliniat, de asemenea, că guvernul Biden a petrecut luni de zile pregătindu-și noua politică față de Cuba, care autorizează zboruri comerciale către orașele de pe insula de dincolo de Havana și suspendă limita de 1.000 USD pe trimestru pentru remitențe.

Cu toate acestea, unii analiști văd o legătură clară între aceste schimbări și criticile regiunii la adresa Summit-ului Americilor care va avea loc în perioada 6-10 iunie.

„Este un semn că administrația Biden nu vrea să ajungă la summit cu mâinile goale”, a declarat Cynthia Arnson, directorul programului latino-american la Wilson Center, un centru independent de analiză din Washington, pentru BBC Mundo.

? „Țara evidentă”

În ciuda slăbirii restricțiilor asupra Cubei și Venezuelei, analiștii consideră că este puțin probabil ca Biden să invite în sfârșit ambele țări la conclavul de la Los Angeles.

În acest sens influențează și motivele politice interne: prezența autorităților cubaneze sau venezuelene în SUA ar provoca respingere internă cu câteva luni înainte de alegerile intermediare (mid-terms) din noiembrie.

Alții sunt de părere că SUA văd în Venezuela, țara cu cele mai mari rezerve dovedite de petrol din lume, o oportunitate de a scădea prețul petrolului, care a crescut vertiginos după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie.

În martie, în timp ce SUA impuneau sancțiuni asupra petrolului rusesc, trimisii lui Biden au făcut o călătorie surpriză în Venezuela pentru discuții private cu Maduro, un aliat al Moscovei care a declarat că este dispus să crească producția de petrol.

Venezuela a eliberat doi prizonieri americani după acea întâlnire, care a atras, de asemenea, critici din partea republicanilor și democraților de la Washington.

Acum este clar pentru unii că conflictul Occidentului cu Rusia a schimbat și politica SUA față de Venezuela.

„Vizita din martie (la Maduro) a făcut parte dintr-o privire globală asupra modului de a înlocui petrolul din Rusia în lume cu producția din altă parte”, spune Arnson. „Și în America Latină, țara evidentă este Venezuela”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Taxa de intrare în Veneţia va creşte în 2025, în încercarea de reducere a aglomeraţiei

Taxa de intrare în Veneţia va creşte în 2025, în încercarea de reducere a aglomeraţiei Sistemul experimental de plată introdus pentru turişti de oraşul italian...

‘Vama Veche’ a nordului una dintre cele mai ieftine variante la litoralul românesc

'Vama Veche' a nordului una dintre cele mai ieftine variante la litoralul românesc Pe granița de nord a României, la râul Prut, se află o...

Persoanele ‘păsări de noapte’, rezultate mai bune la testele de inteligență decât cele care se culcă devreme

Persoanele 'păsări de noapte', rezultate mai bune la testele de inteligență decât cele care se culcă devreme Un studiu efectuat pe pe 26.000 de persoane...

Cum a arătat prințesa Kate la finala de la Wimbledon. Este a doua apariție de la anunțul legat de boala sa

Cum a arătat prințesa Kate la finala de la Wimbledon. Este a doua apariție de la anunțul legat de boala sa Kate Middleton, Prințesa de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.