Ce se întâmplă cu corpul tău când bei băuturi energizante: ‘Aceste băuturi creează dependență și sunt mult prea accesibile copiilor’

Publicat:

Ce se întâmplă cu corpul tău când bei băuturi energizante: ‘Aceste băuturi creează dependență și sunt mult prea accesibile copiilor’

Băuturile energizante sunt din ce în ce mai populare, potrivit statisticilor: mai mult de trei din 10 tineri le consumă în mod regulat, iar vânzările la nivel global ar putea înregistra o creștere cu 7% până în anul 2028. Deși sunt adesea consumate ca alternativă la cafea, aceste băuturi au mai multă cofeină, plus alte ingrediente care, în exces, pot afecta inima și dau peste cap somnul inclusiv dacă sunt consumate ocazional. 

Există pe piață o mare varietate de băuturi energizante, de la diverse branduri, însă cele mai populare sunt Redbull, Monster și Hell Energy. Acestea conțin ingrediente active precum cofeina, taurina, guarana, vitamine și aminoacizi, menite să ofere un stimulent rapid de energie.


„Băuturile energizante sunt considerate soluții pentru a reduce senzația de oboseală și pentru a crește capacitatea de efort fizic și intelectual, fiind folosite de unii chiar zilnic. Efectele căutate de utilizatorii acestor băuturi sunt cele de stimulare, de creștere a atenției și a capacității de concentrare. Aceste efecte sunt date de obicei de substanțele stimulante pe care le conțin: cofeină în cantități mari, taurină, extract de guarana etc. De asemenea, multe băuturi energizante conțin și cantități ridicate de zahăr sau de îndulcitori.” – Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL, cu competență în somnologie

Energizantele cauzează tulburări de somn

Specialistul în somnologie precizează că, deși efectele imediate ale energizantelor sunt reale, ele vin la pachet și cu o serie de efecte considerate negative, cum sunt cele asupra somnului. Este dovedit faptul că utilizarea acestora, chiar și ocazională, poate determina tulburări de somn. Cel mai frecvent, utilizatorii acestor substanțe observă modificări de tipul celor întâlnite în insomnie.

Un studiu publicat recent a identificat o asociere între consumul de energizante și evenimentele de insomnie sau somn de slabă calitate. Rezultatele au scos la iveală că majoritatea indivizilor care consumă băuturi energizante de cel puțin trei ori pe săptămână au un risc mai mare de a adormi mai târziu sau de a adormi greu, de a dormi mai puțin de șase ore pe noapte, și de a se trezi de mai multe ori în timpul nopții.

„Cofeina fiind cea mai consumată substanță psihoactivă la nivel global și având roluri de a crește reactivitatea la nivelul sistemului nervos central, poate influența semnificativ capacitatea de a adormi sau de a menține somnul. Efectele benefice ale cofeinei sunt cunoscute, iar utilizarea acesteia în limite normale și în intervale orare normale nu pare să determine modificări importante ale somnului.”

– Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL, cu competență în somnologie

Cu toate acestea, medicul atenționează că utilizarea cofeinei în a doua parte a zilei poate determina, pentru cei mai mulți, modificări ale somnului. Cofeina acționează asupra somnului prin blocarea receptorilor de adenozină. Adenozina este un neurotransmițător cu mai multe roluri în organism, printre care și acela de a induce somnul prin acumulare în timpul stării de veghe. Blocarea receptorilor de adenozină de către cofeină poate afecta capacitatea de a adormi sau de a ne menține somnul.

Consumatorii de energizante intră într-un cerc vicios

Într-un studiu care urmărește efectele consumului de băuturi energizante de către copii și adolescenți, cei mai mulți dintre respondenți au raportat că folosesc aceste băuturi pentru a combate senzația de oboseală și pentru a avea rezultate mai bune în activități sportive și activități uzuale din timpul zilei. Concluziile în ceea ce privește calitatea somnului au arătat că adolescenții care utilizează constant aceste băuturi nu ajung să aibă un somn cu durata recomandată pentru categoria lor de vârstă.

Cei mai mulți se află într-un cerc vicios prin nevoia de a crește consumul de energizante pentru a depăși senzația de oboseală și somnolența determinate de somnul insuficient și de calitate redusă.

„Simptomele tulburărilor de somn asociate consumului excesiv de energizante sunt similare celor din insomnie. Cei care suferă de aceste tulburări adorm mai greu, se trezesc frecvent, nu dorm suficient, iar în timpul zilei pot suferi de somnolență excesivă, senzație de oboseală cronică,  nervozitate, tulburări de concentrare sau alte simptome specifice lipsei de somn.”

– Dr. Ioan Bulescu, medic Specialist ORL, cu competență în somnologie

Câtă cofeină conțin băuturile energizante. Copiii sub 12 ani nu ar trebui să le consume

Conform Administrației pentru Servicii de Abuz de Substanțe și Sănătate Mintală din SUA (SAMHSA), cantitatea de cofeină dintr-o doză de energizant poate varia între 80 mg și peste 500 mg. Prin comparație, o ceașcă cu cafea de 150 ml conține aproximativ 100 mg de cofeină.

Asemenea băuturilor carbogazoase, băuturile energizante sunt și bogate în zahăr. De exemplu, o cutie de 250 ml de Red Bull conține aproximativ 27,5 g de zahăr.

Copiii și adolescenții pot resimți efecte mai accentuate provocate de cantitățile mari de cofeină, de zaharurile adăugate, inclusiv sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză (cu efecte negative asupra metabolismului), de îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii și de stimulentele pe bază de plante.

Cofeina nu este recomandată copiilor sub 12 ani, iar cei între 12 și 18 ani nu ar trebui să depășească 100 de mg de cofeină pe zi, potrivit Academiei Americane de Psihiatria Copilului și Adolescentului.

Riscurile băuturilor energizante asupra inimii

Cantitatea mare de cofeină, la care se adaugă taurina din unele băuturi energizante le face riscante pentru persoanele cu afecțiuni ale inimii. Această combinație de ingrediente face inima să bată mai tare, subliniază dr. John Higgins, cardiolog sportiv american citat de The New York Times. Problema cea mai mare este că unii tineri au probleme cardiace nediagnosticate.

Chiar dacă nu ai probleme cu inima, concentrația mare de cofeină poate reprezenta un stres pentru sistemul cardiovascular. Așadar, dacă bei energizante, învață să recunoști semnalele de alarmă ale unei potențiale probleme cardiace:

  • palpitații,
  • durere de cap care debutează brusc,
  • respirație dificilă ca atunci când faci efort,
  • începi să transpiri mai mult,
  • ai dureri în piept,
  • resimți o oboseală inexplicabilă.

Dacă dezvolți aceste simptome, în primul rând, nu mai bea energizantul și apoi mergi la un consult medical, mai ales dacă manifestările persistă sau se agravează, recomandă medicul citat de New York Times.

De altfel, în literatura de specialitate este prezentat un caz al unui tânăr de 21 de ani care a dezvoltat insuficiență cardiacă după doi ani în care a cosumat zilnic patru doze de 500 ml de băuturi energizante. Fiecare doză conținea 160 mg de cofeină plus taurină.

„Ar trebui să aibă avertismente pe ambalaje“

Autorii articolului din British Medical Journal au subliniat că „Ar trebui să existe avertismente clare pe ambalaje despre posibilele riscuri cardiovasculare ale consumului de băuturi energizante în cantități mari“. Chiar și tânărul de 21 de ani cu insuficiență cardiacă a subliniat cât de important consideră că este să fie mai bine eviențiate atât ingredientele, cât și potențialele riscuri ale acestor băuturi:

„Cred că ar trebui să se promoveze mai mult efectele pe care ingredientele din băuturile energizante le pot avea asupra organismului. Cred că aceste băuturi creează dependență și sunt mult prea accesibile copiilor.“

Un tânăr de 21 de ani care a dezvoltat insuficiență cardiacă după consumul excesiv de băuturi energizante, citat de British Medical Journal

Ce se întâmplă în organism în primele 24 de ore după consumul de băuturi energizante

Acest infografic prezintă ce se întâmplă în corpul uman după consumul unei doze de băutură energizantă. Sursă foto: Personalise.co.uk
Pentru realizarea acestui infografic, Personalize.co.uk a folosit date de la surse precum NHS (Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie), FDA (Food and Drug Administration – Autoritatea americană pentru controlul alimentelor și medicamentelor), precum și producătorul de energizante Red Bull.

Conform unui infografic realizat de Personalize.co.uk, cofeina pătrunde în fluxul sanguin în decurs de 10 minute de la consumul unei băuturi energizante, declanșând o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

Cel mai înalt nivel de cofeină din sânge este atins în următoarele 15-45 de minute. Drept rezultat, persoana în cauză se va simți mai alertă și se va putea concentra mai bine.

Toată cofeina este absorbită în decurs de 30-50 de minute de la consumul unei băuturi energizante, conform infograficului, iar ficatul reacționează prin absorbția unei cantități mai mari de zahăr din fluxul sanguin. După o oră, efectele cofeinei vor începe să se diminueze și poate apărea o scădere bruscă a glicemiei. Nivelurile de energie vor începe să scadă și oboseala va începe să se resimtă.

Va dura aproximativ 5-6 ore pentru ca organismul să reușească să reducă la 50% cantitatea de cofeină din fluxul sanguin, iar acest proces poate să dureze de două ori mai mult pentru femeile care iau contraceptive orale. Durează, în medie, 12 ore pentru ca organismul să elimine complet cofeina din fluxul sanguin, deși acest lucru depinde de factorii individuali.

Sarcina, leziunile hepatice și unele medicamente pot încetini, de asemenea, ritmul în care este eliminată cofeina din organism.

Sevrajul de cofeină

Persoanele care consumă în mod regulat băuturi energizante se pot confrunta cu sevrajul după 12-24 de ore de la consum, care include simptome precum dureri de cap, iritabilitate și constipație.

Aceste simptome pot persista până la 9 zile și severitatea lor depinde de cantitatea de cofeină consumată.

Pentru consumatorii înrăiți de băuturi energizante, corpul are nevoie de aproximativ 7-12 zile pentru a se adapta la un consum regulat de cofeină, conform infograficului.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură Serialele "The Bear", "Shogun" şi "Baby Reindeer" sunt cotate...

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

Escrocheria ‘Ruda implicată în accident rutier’: Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția

Escrocheria 'Ruda implicată în accident rutier': Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția Cetățenii care sunt telefonați de persoane necunoscute și care sunt...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.