Ce se întâmplă cu ficatul tău dacă nu mai consumi alcool

Publicat:

Ce se întâmplă cu ficatul tău dacă nu mai consumi alcool

Ficatul este cel mai mare organ intern din corpul uman, esențial pentru sute de procese vitale, inclusiv descompunerea toxinelor precum alcoolul.

Citește și De ce nu e bine să bei cafea dimineața. Doctorul Virgiliu Stroescu: „Cea mai mare IDIOȚENIE”


Deoarece este primul organ care ia contact cu alcoolul ingerat, este și cel mai susceptibil la efectele alcoolului.

Un specialist în boli de ficat spune că întâlnește zilnic persoane cu afecțiuni hepatice legate de consumul de alcool, potrivit sciencealert.com.

El spune că este vorba despre un spectru de boli care variază de la depunerea de grăsime pe ficat (ficat gras) până la formarea de țesut cicatricial (ciroză). De obicei, acestea nu provoacă simptome până în stadiile foarte avansate ale leziunilor.

Cum acționează alcoolul asupra ficatului

La început, alcoolul determină apariția ficatului gras. Grăsimea depusă determină inflamarea ficatului, iar organul vital încearcă să se vindece, producând țesut cicatricial. Dacă acest proces continuă nesupravegheat, întregul ficat poate deveni o rețea de cicatrici, cu mici insule de ficat “bun” în interior – ciroza.

În stadiile avansate ale cirozei, când ficatul cedează, oamenii pot deveni galbeni (icter), umflați de lichid și pot fi somnoroși și confuzi.

Vestea bună este că, în cazul persoanelor cu ficat gras, după doar două sau trei săptămâni de abstinență de la alcool, ficatul se poate vindeca. Va arăta și va funcționa la fel de bine ca unul sănătos.

În cazul celor cu inflamație hepatică sau cicatrizare ușoară, în șapte zile de abstinență de la alcool, se pot observa reducții semnificative ale grăsimii, inflamației și cicatricilor hepatice. Încetarea consumului de alcool timp de câteva luni permite ficatului să se vindece și să revină la normal.

Renunțarea bruscă la alcool nu este recomandată

La persoanele care consumă în mod excesiv alcool și au leziuni hepatice mai severe sau insuficiență hepatică, renunțarea la alcool timp de mai mulți ani reduce riscul de agravare a insuficienței hepatice și de deces. Cu toate acestea, persoanele care consumă alcool pot dezvolta dependență fizică, iar întreruperea bruscă poate provoca sevraj alcoolic.

În forma sa ușoară, acesta provoacă tremurături și transpirații. Dar în forma severă, poate provoca halucinații, convulsii și chiar deces. Renunțarea bruscă la alcool nu este niciodată recomandată pentru consumatorii excesivi, care ar trebui să solicite sfaturi medicale despre modul sigur de a renunța la acest viciu.

Renunțarea la băutură are și alte efecte benefice asupra somnului, funcției cerebrale și tensiunii arteriale. Abstinența pe termen lung reduce, de asemenea, riscul de mai multe tipuri de cancer (inclusiv ficat, pancreas și colon) dar și riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Ficatul are o putere uimitoare de a se vindeca după ce a fost deteriorat, dar nu poate crește din nou ca nou dacă a fost deja grav cicatrizat.

Dacă renunțați la băutură și aveți doar un ficat gras, acesta se poate întoarce rapid la normal. În cazul unui ficat cicatrizat (ciroză), renunțarea la alcool va permite o anumită vindecare și îmbunătățire a funcției, dar nu poate anula toate daunele deja produse.

Dacă doriți să vă îngrijiți ficatul, consumați alcool în mod moderat și aveți două sau trei zile fără alcool în fiecare săptămână.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei filme cu Robert De Niro, în august la Warner TV

Trei filme cu Robert De Niro, în august la Warner TV Warner TV îl sărbătoreşte pe actorul şi regizorul american Robert De Niro, care împlineşte...

Hollywood-ul sprijină decizia preşedintelui Biden de a-şi încheia campania electorală: ‘Harris pentru America!’

Hollywood-ul sprijină decizia preşedintelui Biden de a-şi încheia campania electorală: 'Harris pentru America!' Hollywood-ul a reacţionat cu recunoştinţă la vestea că preşedintele SUA, Joe Biden, renunţă...

Bruce Springsteen este oficial miliardar, potrivit Forbes

Bruce Springsteen este oficial miliardar, potrivit Forbes Bruce Springsteen, muzicianul originar din New Jersey care a devenit vocea rock 'n' roll a clasei muncitoare, are...

Doctoriţa ucisă la Brăila înmormântată la Chişinău. Soţul victimei ar fi comandat crima

Doctoriţa ucisă la Brăila înmormântată la Chişinău. Soţul victimei ar fi comandat crima Doctoriţa ucisă în cabinetul său din Brăila a fost înmormântată astăzi la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.