Ce și de unde importă moldovenii

Publicat:

Ce și de unde importă moldovenii

De la începutul anului curent, importurile de mărfuri au totalizat 2930,8 milioane dolari SUA, nivel inferior celui realizat în perioada similară din anul 2023 cu 2,2%.

Citește și: Dezvăluiri din culisele opoziției: „Lui Dodon nu-i plăceau darurile lui Șor și rușii i-au permis să candideze”


Importurile de mărfuri provenite din țările Uniunii Europene s-au cifrat la 1409,6 milioane dolari SUA sau cu  2,4% mai puțin, față de aceeași perioadă din anul 2023, deținând o pondere de 48,1% în total importuri, în scădere cu 0,1 puncte procentuale, comparativ cu ianuarie-aprilie 2023.

Importurile de mărfuri provenite din țările CSI au avut o valoare de 119,9 milioane dolari SUA sau cu 54,5% mai puțin, decât în perioada corespunzătoare din anul 2023.

Cele mai multe mărfuri au fost importate din Ucraina – 15,9% din total importuri. Din România au fost aduse 14,7% din totalul mărfurilor importate, din China – 12%. De asemenea, moldovenii au mai importat mărfuri din  Turcia (7,5%), Germania (7,3%), Italia (5,1%), Polonia (4,0%), Franța și Federația Rusă (câte 2,7%), Ungaria (2,1%), Spania și Cehia (câte 1,9%), Statele Unite ale Americii (1,5%), Bulgaria (1,3%), Regatul Țărilor de Jos (1,2%), Japonia Belarus (câte 1,1%), India, Austria, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, (câte 1,0%), Slovacia (0,9%), Vietnam și Belgia (câte 0,8%), cărora le-au revenit 89,5% din total importuri.

În același timp, este de menționat că s-au diminuat dramatic importurile din Federația Rusă (-51,9%), Grecia (-70,7%), Kazahstan (-94,3%), Azerbaidjan (-87,3%), Turkmenistan (-91,9%), Israel (-42,6%), Georgia (-62,6%).

În mare parte, s-a importat petrol, produse petroliere și produse înrudite (gaz și produse industriale obținute din gaz,  mașini și aparate electrice și părți ale acestora,  vehicule rutiere, produse medicinale și farmaceutice,  legume și fructe, fire, țesături, articole textile și produse conexe,  mașini și aparate industriale cu aplicații generale, părți și piese detașate ale acestor mașini, aparate și echipamente de telecomunicații și pentru înregistrarea și reproducerea sunetului și imaginii, articole prelucrate din metal, mașini și aparate specializate pentru industriile specifice, îmbrăcăminte și accesorii, uleiuri esențiale, rezinoide și substanțe parfumate, preparate pentru toaletă, produse pentru înfrumusețare.

De la începutul anului și până în luna aprilie, persoanele fizice au importat mărfuri în valoare de 138,8 milioane dolari SUA, cu 45,9% mai mult, în raport cu perioada corespunzătoare din anul 2023. Creșterea a fost condiționată, în principal, de majorarea importurilor de autoturisme (+45,7%), cărora le-au revenit 88,3% din importurile realizate de persoanele fizice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 6 octombrie 2024 

Horoscop 6 octombrie 2024  Astrologii au veşti bune şi întrevăd surprize frumoase pentru unii nativi ai zodiacului, mai ales din punct de vedere sentimental,...

Filmările violurilor lui Gisèle Pelicot, prezentate pentru prima dată în public ca probe

Filmările violurilor lui Gisèle Pelicot, prezentate pentru prima dată în public ca probe Imaginile și clipurile video din timpul abuzurilor lui Gisèle Pelicot au fost...

iPhone 16 nu se vinde atât de bine pe cât ar fi sperat Apple

iPhone 16 nu se vinde atât de bine pe cât ar fi sperat Apple Apple conta pe noile funcții de inteligență artificială pentru a face...

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei Inundații bruște au măturat un sanctuar popular de elefanți din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.