CE solicită Moldovei să sporească disponibilitatea predării limbii române în învăţământul public

Publicat:

Republica Moldova are o politică de succes de promovare a diversităţii etnice şi depune eforturi pentru a crea o identitate civică comună, deşi această activitate este încă în stadii incipiente şi rămâne o provocare.

După cum transmite “Infotag”, acest lucru se precizează în principalele concluzii ale celui de-al cincilea aviz privind Republica Moldova publicat miercuri de Comitetul consultativ al Consiliului Europei privind Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale (FCNM).


Citeşte şi: Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

Autorii documentului notează că “sunt necesare acţiuni suplimentare bazate pe promovarea şi protejarea largii diversităţi culturale şi lingvistice a ţării, asigurându-se în acelaşi timp o mai bună cunoaştere a limbii române ca limbă de stat în rândul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, la cererea lor”.

Comitetul, în mod prioritar, solicită autorităţilor moldoveneşti să sporească disponibilitatea predării limbii române şi în limba română în învăţământul public, completând-o cu măsuri care vizează consolidarea predării şi folosirii limbilor minoritare, precum şi eliminarea obstacolelor din calea accesului egal la educaţie cu care s-au confruntat copiii romi.

De asemenea, se remarcă că, în pofida faptului că “relaţiile interetnice sunt în general stabile, armonioase şi paşnice”, “o consecinţă indirectă a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei a fost stigmatizarea minorităţilor găgăuze şi ruse în unele dezbateri politice”.

Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

Comitetul consultativ “apreciază înalt angajamentul general al autorităţilor moldoveneşti faţă de protecţia minorităţilor naţionale şi evidenţiază protecţia temporară care a fost asigurată pentru câteva sute de mii de refugiaţi din Ucraina, inclusiv faptul că elevii şi studenţii refugiaţi şi-au putut continua studiile”.

De asemenea, remarcă “natura cuprinzătoare” a consolidării cadrului legal de combatere a discriminării, în special modificările aduse Codului penal şi Codului contravenţional privind incitarea la ură şi incitarea la discriminare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.