Ce spune Hodorkovski despre presupusele legături cu Rusia ale fostului consilier al lui Geoană

Publicat:

Disidentul rus Mihail Hodorkovski a comentat pe X investigația realizată de o rețea media internațională despre colaborarea dintre Rareș Mănescu, fost șef de campanie al lui Mircea Geoană, și un om de afaceri rus apropiat de Kremlin.

Un fost coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigație internațională, la care a participat și publicația Context.ro.


Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro, au aflat că Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO.

Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.

În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului.

Kozlov are și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Rusia.

Kozlov a folosit aliasul Alex Krepchinsky, un blogger care, după invazia din 2014, publica materiale pro-rusești. Cu acest ID, Kozlov a postat în 2017 o poză cu Putin, cu următorul comentariu: “Omul nu a pierdut nici o luptă în viața lui. E comandantul suprem al țării împotriva căreia s-a pornit un război”.

Disidentul rus Mihail Hodorkovski a preluat pe platforma X investigația, arătându-se “șocat” de lipsa de reacție a NATO.

”Este de-a dreptul șocant ca NATO să treacă cu vederea astfel de lucruri, atunci când numește oameni în funcții atât de înalte”, a scris Hodorkovski, fost oligarh rus aflat acum în exil.

Mănescu a refuzat să răspundă la întrebările Context.ro privind activitățile de propagandă ale partenerului său de afaceri în Ucraina. A precizat succint că a părăsit campania lui Geoană „în urmă cu cinci luni”, adică prin mai.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

NATO nu a răspuns la solicitarea de a face comentarii.

Geoană a declarat că “nu a existat nicio campanie electorală înainte de 11 septembrie 2024”. E contrazis însă de mailurile interne care menționează rolul lui Mănescu în campania din aprilie. Chiar și Mănescu a confirmat reporterilor că exista o campanie încă din mai. În plus, o conversație internă scursă presei spune același lucru, adică faptul că, cel puțin din mai, exista o campanie, dezvăluie Context.ro.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Cartea verde’ digitală, obligatorie din 1 ianuarie 2025 pentru șoferii moldoveni

'Cartea verde' digitală, obligatorie din 1 ianuarie 2025 pentru șoferii moldoveni Până la sfârșitul acestui an șoferii moldoveni vor putea procura pe suport de hârtie...

Trei primari ai PSDE din raionul Nisporeni au aderat la Mişcarea Respect Moldova

Trei primari ai PSDE din raionul Nisporeni au aderat la Mişcarea Respect Moldova La Mişcarea Respect Moldova au aderat trei primari ai PSDE din raionul...

Guvernul României a aprobat acordarea sumei de 11,8 milioane de lei pentru restaurarea sediului Ministerului Culturii al R.Moldova

Guvernul României a aprobat acordarea sumei de 11,8 milioane de lei pentru restaurarea sediului Ministerului Culturii al R.Moldova Guvernul României a aprobat astăzi, 2 octombrie,...

Andrei Spînu, despre reabilitarea drumurilor: ‘În ultimii ani s-a construit mai mult ca niciodată’

Andrei Spînu, despre reabilitarea drumurilor: 'În ultimii ani s-a construit mai mult ca niciodată' „În ultimii ani s-a construit mai mult ca niciodată. Vom continua...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.