X

Ce spunea Mircea Geoană înainte de victoria talibanilor: ‘NU abandonăm Afganistanul’

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, apără în emisiunea Conflict Zone de la DW retragerea trupelor internaționale din Afganistan. Dar el a recunoscut că decizia vine cu riscuri politice și de securitate importante.

Secretarul general adjunct al NATO a declarat că alianța militară nu „fuge” din Afganistan, în vreme ce trupele internaționale părăsesc țara după aproape 20 de ani.

Vorbind cu Tim Sebastian, gazda emisiunii Conflict Zone, Mircea Geoană a subliniat că NATO dorește să continue să ajute Afganistanul, mai ales că alianța este „pe deplin conștientă” că există provocări de securitate și politice în viitor.

“Știm că a pune capăt misiunii noastre implică și riscuri, suntem lucizi în legătură cu aceste lucruri”, a spus Geoană, românul care este secretar general adjunct al NATO din octombrie 2019.

“Dar decizia de a pune capăt punctului cert al unei misiuni lungi și prelungite a fost luată de toți aliații noștri, de prietenii și aliații noștri americani. Și acum deschidem un nou capitol”, a adăugat el.

Geoană, vorbind de la sediul NATO la Bruxelles, a declarat că unele dintre riscuri includ posibila inversare a reformelor, pierderea teritoriului în fața talibanilor, precum și impactul plecării NATO asupra moralului forțelor afgane.

Dar, a subliniat el, “în cele din urmă, depinde de poporul afgan să decidă cu adevărat care este viitorul lui. Nu depinde de noi în permanență să decidem în numele poporului afgan”.

La începutul acestui an, aliații NATO au fost de acord să înceapă retragerea trupelor din Afganistan. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că misiunea militară americană se va încheia la sfârșitul lunii august, în timp ce alte țări, inclusiv Germania, vor fi scos deja trupele rămase.

Retragerea a fost controversată. A fost criticată de experți și politicieni cheie, inclusiv de fostul președinte american George W. Bush, care a declarat pentru DW într-un interviu exclusiv că consecințele „vor fi incredibil de rele”.

Războiul din Afganistan a început în mandatul lui Bush după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.

Un „nou capitol” în Afganistan

Răspunzând acestui tip de îngrijorări, Geoană a subliniat că deschiderea unui „nou capitol” în Afganistan nu înseamnă că NATO abandonează țara sau își încetează sprijinul pentru forțele sale militare.

Secretarul general adjunct a menționat în mod specific un fond fiduciar pentru forțele armate din Afganistan, care este „va fi complet până în 2024” și a spus că NATO continuă să lucreze alături de forțele aeriene ale Afganistanului și să instruiască forțele speciale ale țării.

Oficialul îşi pune speranțele pe o soluție politică la diviziunile din Afganistan. Geoană a spus că NATO încurajează „negocierile de pace inter-afgane, deoarece la un moment dat va veni şi locul pentru diplomație”.

“Cred cu tărie că va exista o formă de soluționare politică între diferitele circumscripții electorale, grupuri etnice, precum și filozofii și ideologii din Afganistan”, a adăugat el.

În ciuda rapoartelor că violența este în creștere și talibanii câștigau controlul asupra mai multor districte, înaltul oficial NATO a rămas pozitiv.

“Credem că unele dintre reformele la care am contribuit vor fi apărate, de asemenea, nu numai în termeni militari, ci și apărate chiar de poporul afgan”, a declarat el.

„Așadar, nu cred că există astăzi o șansă pentru o formă de guvernare talibană care va prelua controlul asupra întregii țări.

“Cred că există suficientă capacitate în acea țară pentru a apăra acest progres obținut în drepturile sociale și umane”, a conchis el.

Tags: AfganistanConflict ZoneGeorge W.BushMircea GeoanăNATOSUAtalibaniTim Sebastian
Categorii: Știrile zilei