Ce va urma după amalgamarea voluntară a primăriilor?

Publicat:

Ce va urma după amalgamarea voluntară a primăriilor?

Procesul de amalgamare voluntară a primăriilor va dura până în 2026. Acum nu este clar ce va urma după asta, în situația în care acest proces este „un test” pentru o viitoare reformă de nivelul I, a precizat la Europa Liberă Andrei Strah, secretar general adjunct al Guvernului.

„Că ea [amalgamarea] va fi voluntară, că va fi normativă, că va fi și normativă și voluntară, că va fi cu stimulente mai mici sau mai mari… asta este o decizie care se va lua atunci”, a spus Strah în podcastul „În esență…”


Citeşte şi: Comuna Bubuieci are primar – Stiripesurse.md

Peste doi ani, autorii procesului de amalgamare voluntară urmează să evalueze rezultatele acesteia și vor constata care sunt atuurile și neajunsurile.

Ce va urma după amalgamarea voluntară a primăriilor?

Cât despre o viitoare reformă a raioanelor, spune invitatul podcastului, acum nu există o decizie, dar „se lucrează în această direcție, la câteva scenarii care pot fi puse pe masă și supuse consultărilor”.

  Amalgamarea obligatorie, un șantaj?

Întrebat dacă după amalgamarea voluntară ar putea urma „amalgamarea obligatorie”, noțiune vehiculată în spațiul public, Andrei Strah a spus: „nu cred că trebuie să șantajăm primăriile mici.” Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului, amalgamarea voluntară este un instrument pentru cei care văd o oportunitate și care știu clar ce au de făcut.

„Dacă noi șantajăm primăriile mici să facă asta, atunci evident că o să fie nevoie de o ghidare mult mai intensă în perioada de post amalgamare”, a specificat Strah.

  Când va da roade amalgamarea

Andrei Strah, unul dintre coordonatorii procesului de amalgamare voluntară în R. Moldova, a spus în podcast că estimările autorităților arată că primăriile amalgamate vor putea culege „roadele” acestui proces „aproape instantaneu”.

„Este vorba despre o deschidere mai mare, despre o capacitate mai mare de absorbție […] a fondurilor europene și este foarte important ca primăriile să fie gata să le absoarbă”, a spus invitatul podcastului.

Ce va urma după amalgamarea voluntară a primăriilor?

Andrei Strah a explicat că practicile arată că puterea de absorbție a fondurilor pentru proiecte de dezvoltare e mai puternică cu cât primăria e mai mare.

Podcastul „În esență…” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

În prezent, în R. Moldova, sunt aproape 470 de primării [din cele circa 900] cu o populație mai mică de 1500 de locuitori.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Paradisul plin de plastic. Marea Mediterană este poluată masiv cu microplastice

Paradisul plin de plastic. Marea Mediterană este poluată masiv cu microplastice Marea Mediterană este mare supă toxică. Un raport din iulie 2024 al World Wide Fund...

Pentru că a îndrăznit să critice Israelul, Bella Hadid a fost dată afară de Adidas

Pentru că a îndrăznit să critice Israelul, Bella Hadid a fost dată afară de Adidas Adidas a eliminat imagini cu modelul Bella Hadid cu origini...

VIDEO – Carlos Alcaraz şi-a tatuat Turnul Eiffel pe glezna stângă

VIDEO - Carlos Alcaraz şi-a tatuat Turnul Eiffel pe glezna stângă Jucătorul spaniol de tenis Carlos Alcaraz va participa la Jocurile Olimpice de la Paris...

Neymar îi urează bun venit bebelușului nr. 3 la mai puțin de 9 luni după despărțirea de Biancardi

Neymar îi urează bun venit bebelușului nr. 3 la mai puțin de 9 luni după despărțirea de Biancardi Neymar și-a salutat în privat cel de-al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.