Cea de-a 42-a aniversare a revoluţiei islamice din Iran, fără mitinguri şi marşuri

Publicat:

Mii de iranieni au format miercuri convoaie de vehicule – automobile, motociclete, chiar şi biciclete – în întreaga ţară, pentru a marca cea de-a 42-a aniversare a revoluţiei islamice din Iran, în condiţiile în care televiziunea de stat a anunţat de mai multe ori în timpul dimineţii că nu va avea loc “nicio adunare, niciun marş” din cauza epidemiei de coronavirus, relatează AFP, potrivit agerpres.

Mulţi şoferi, motociclişti şi biciclişti s-au îndreptat spre piaţa Azadi din Teheran; unele autoturisme erau vopsite în culorile roşu, alb şi verde, culorile drapelului naţional purtat de unii manifestanţi. În piaţă erau expuse modele de rachete balistice şi alte echipamente militare de producţie iraniană.


Citește și : Comisia Europeană cere accelerarea procedurilor de deportare

“Doar forma marşului s-a modificat anul acesta, nu şi natura lui”, a afirmat un jurnalist de la televiziunea de stat, care a adăugat că s-au strigat şi sloganuri cum ar fi “Moarte Americii!”.

Printre portretele purtate de unii participanţi, alături de cele ale liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, puteau fi văzute şi unele ale generalului Qassem Soleimani, ucis în ianuarie anul trecut de un raid american la Bagdad.

Drapele americane şi israeliene au fost arse şi călcate în picioare.

În alte mari oraşe din Iran – la Shiraz, în sud, la Qom şi Ispahan, în centru, sau la Masshad, în est – au avut loc defilări pe roţi asemănătoare celor din capitală, prezentate de asemenea la televiziunea de stat.

Într-un discurs televizat, preşedintele Hassan Rouhani şi-a salutat compatrioţii, apreciindu-le “răbdarea de a face faţă la trei ani de suferinţe” după sancţiunile reactivate în 2018 de fostul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump.

Sancţiunile au fost reluate după retragerea unilaterală a SUA din acordul nuclear încheiat în 2015 de marile puteri cu Iranul, iar economia iraniană a intrat în recesiune.

Citește și : Rusia îl vrea LEGAT pe unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Navalnîi

Noul preşedinte american, Joe Biden, s-a angajat să alăture din nou Washingtonul la înţelegerea cu Teheranul, ceea ce ar însemna renunţarea la politica de “presiune maximă” promovată de Trump. Iranul a cerut SUA să respecte acordul încheiat la Viena înainte de a-şi respecta din nou obligaţiile asumate, pe care le-a încălcat progresiv începând din mai 2019.

“Epoca sancţiunilor maxime este de domeniul trecutului, epoca războiului economic este de domeniul trecutului”, a susţinut Rouhani, adăugând că “întreaga lume şi-a dat seama că presiunea maximă a dat greş”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.