X

Cea mai bună pizza din lume pentru 2024 nu este în Italia, potrivit unui top făcut de o organizație italiană

Cea mai bună pizza din lume pentru 2024 nu este în Italia, potrivit unui top făcut de o organizație italiană

Mulți newyorkezi vor spune cu plăcere oricui îi va asculta – și chiar și celor care nu o vor face – despre cum au cea mai bună pizza. Iar acum au parte de un nou sprijin pentru laudele pe care le aduc pizzei din orașul lor, scrie CNN.

Săptămâna aceasta, 50 Top Pizza Awards, organizație cu sediul în Italia, a publicat lista mondială pentru anul 2024, iar un restaurant din Lower East Side a ieșit pe primul loc, potrivit stiripesurse.

Citește și: Maia Sandu vrea ca familiile moldovenilor să rămână în ţară

Una Pizza Napoletana, deschis de maestrul pizzeriei Anthony Mangieri în martie 2022, a învins nu numai concurenții din SUA, ci și pe cei din întreaga lume. Aceasta include pizzerii din Napoli, Italia, țara sfântă pentru pasionații de pizza și gurmanzi în general.

„Este inspirat să fiu recunoscut pentru acest lucru după 30 de ani de carieră, în special în Napoli, unde pizza își are originea”, a declarat Mangieri într-un e-mail pentru CNN Travel.

Mai mult, newyorkezii au văzut alte trei pizzerii pe lista 2024, care a inclus 101 restaurante în total (în ciuda „50” în numele premiilor). Celelalte pizzerii din New York s-au clasat pe locurile 19, Ribalta, 30, Don Antonio și 80, L’industrie Pizzeria.

Italia a reușit în continuare să domine lista generală cu 41 de restaurante, în timp ce Statele Unite au obținut un total de 15 locuri recunoscute. Și Napoli a reușit să depășească New York-ul cu cinci intrări pe listă, inclusiv o egalitate pentru locul nr. 2 cu Diego Vigtaliano Pizzeria.

Arătând cât de globale sunt premiile, țări nu tocmai cunoscute pentru pizza – Coreea de Sud, Bolivia și India – au fost reprezentate pe listă.

De ce Una Pizza Napoletana?

Una Pizza Napoletana este situată în Lower East Side din Manhattan. 50 Top Pizza Awards a explicat pe site-ul său cum a obținut Una cea mai înaltă distincție.

„Într-o țară mereu obișnuită să pună de toate pe pizza, Anthony propune doar cea mai pură tradiție în toppinguri, cu ingrediente de o calitate extraordinară. Marinara, Margherita, Cosacca și o pizza care se schimbă în fiecare zi, în funcție de ingredientele de pe piață”, se arată pe site-ul premiilor.

Mangieri, care a crescut în New Jersey, a dezvoltat „o obsesie pentru pizza la o vârstă fragedă”, a declarat un reprezentant media al restaurantului într-un e-mail pentru CNN Travel. Mama sa a ajuns să-l conducă la toate locurile cunoscute din New Jersey, New York și Connecticut în căutarea sa pentru „pizza perfectă”.

Mangieri „se concentrează pe pizza cu levănțică naturală, arsă în cuptor cu lemne, cu ingrediente precum cele mai bune roșii San Marzano, oregano sălbatic Amalfi, mozzarella de bivoliță DOP și sare de mare siciliană”, a spus reprezentantul. „El a ales să aibă o singură locație pentru a permite o concentrare obsesivă asupra fiecărui detaliu.”

Accentul pe aluat

Mangieri se concentrează pe elementele de bază pentru a obține rezultatele sale.

„Ceea ce face o pizza cu adevărat bună este în primul rând aluatul. Nu este o rețetă specifică, dar este vorba despre hidratare și despre a înțelege cum să lucrezi aluatul și a fi capabil să te adaptezi la toate variabilele implicate”, a declarat el pentru CNN Travel.

„La Una, ceea ce ne face diferiți este că aluatul nostru este fermentat natural și foarte hidratat, niciodată refrigerat, făcut cu un amestec de multe făinuri italiene diferite, iar eu fac aluatul în fiecare zi în care suntem deschiși.”

Una Pizza Napoletana ar trebui să atragă mulțimea „slow food”. Coace doar trei pizza în același timp în cuptoarele sale cu lemne.

În ceea ce privește laudele, Mangieri a declarat: „Recunoașterea este apreciată, dar în cele din urmă nu este motivul pentru care am început și nu este motivul pentru care continui să fac fiecare bilă de aluat pe care o servim la Una după toți acești ani. Ne stimulează să mergem în restaurant în fiecare zi și să oferim mai multă dragoste și concentrare, și să nu luăm nimic de-a gata.”

Și ce îi place acestui maestru al pizzei să mănânce el însuși? „Pastele, și le mănânc aproape la fiecare masă. Sau mâncarea mexicană a logodnicei mele”.

Dacă sperați să treceți pe la Una pentru o plăcintă, va trebui să așteptați până pe 4 octombrie. Mangieri și echipa sa au închis localul în timp ce călătoresc în Italia.

Clasamentul

Citește și: România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25

Pentru 2024, iată care sunt cele mai bune pizzerii din lume, conform premiilor 50 Top Pizza:

1. Una Pizza Napoletana (New York, SUA)
2. (egalitate) Diego Vitagliano Pizzeria (Napoli, Italia)
2. (egalitate) I Masanielli – Francesco Martucci (Caserta, Italia)
3. The Pizza Bar on 38th (Tokyo, Japonia)
4. Confine (Milano, Italia)
5. Napoli on the Road (Londra, Anglia)
6. Tony’s Pizza Napoletana (San Francisco, SUA)
7. I Tigli (San Bonifacio, Italia)
8. Sartoria Panatieri (Barcelona, Spania)
9. 50 Kalò (Napoli, Italia)
10. Seu Pizza Illuminati (Roma, Italia)

 

Tags: pizzarestaurantSUA
Diverse