X

‘Cea mai fericită ţară din lume’ vrea să îşi crească cifra demografică prin atragerea de muncitori străini

Considerată “cea mai fericită ţară din lume”, Finlanda încearcă să atragă muncitori străini pentru a-şi atenua criza demografică, în condiţiile în care se confruntă cu una dintre cele mai importante penurii de forţă de muncă din Europa, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

“Este recunoscut la scară largă că avem nevoie de un număr impresionant de persoane”, a declarat Saku Tihveräinen, recrutor la agenţia Talented Solutions, “pentru a ajuta la acoperirea costurilor generate de îmbătrânirea populaţiei”.

Citeşte şi: Cea mai lungă vară pentru Nicolas Sarkozy! Fostul preşedinte francez îşi va afla verdictul la sfârşitul lui septembrie

În timp ce majoritatea ţărilor occidentale se confruntă cu o demografie oscilantă, puţine simt efectele la fel de mult ca Finlanda.

Ţara nordică numără deja 4 seniori cu vârsta peste 65 de ani pentru fiecare 10 persoane apte de muncă, iar acest raport va creşte la unul pentru două persoane până în 2030, plasând-o înaintea tuturor ţărilor din lume, cu excepţia Japoniei.

Potrivit autorităţilor de la Helsinki, ţara nordică cu 5,5 milioane de locuitori va avea nevoie de o migraţie netă pozitivă de 20.000 până la 30.000 de persoane în fiecare an pentru a-şi menţine serviciile publice şi îngrijirile geriatrice la niveluri de excelenţă, acoperind în acelaşi timp deficitul iminent al cheltuielilor cu pensiile.

Charles Mathies, cercetător în domeniul educaţiei şi migraţiei la Academia din Finlanda, este unul dintre experţii consultaţi de programul guvernamental “Talent Boost”, care timp de patru ani îşi propune să facă Finlanda ţara cea mai atractivă din lume, în parte printr-o serie de programe de recrutări locale.

Printre lucrătorii vizaţi se numără profesioniştii din domeniul sănătăţii spanioli, metalurgişti slovaci, experţi în IT şi experţi maritimi ruşi, indieni sau filipinezi.

Pe hârtie, Finlanda, un pionier al egalităţii de gen, promite ca visele să devină realitate prin serviciile sale publice eficiente, nivelul scăzut al criminalităţii şi al inegalităţilor, toate încununate cu un nivel ridicat de încredere în autorităţi. Însă, pe lângă limba sa complicată şi clima aspră, ţara nordică suferă, de asemenea, în mod paradoxal, de accesul adesea dificil pe piaţa muncii pentru străini, ceea ce duce la o proporţie semnificativă de plecări după câteva luni.

Citeşte şi: Comandoul care l-a ucis pe Khashoggi fusese pregătit în SUA

Confruntate cu cea mai mare lipsă de muncitori calificaţi în rândul ţărilor OCDE, unele start-up-uri finlandeze au decis să facă echipă pentru a recruta străini, a declarat Shaun Rudden de la compania de livrări Wolt.

La rândul său, primarul Helsinki, Jan Vapaavuori, a mobilizat firme importante de comunicare pentru a îmbunătăţi atractivitatea şi notorietatea oraşului său.

În timp ce sosirea persoanelor singure nu este o problemă prea mare, atragerea cuplurilor şi a familiilor este dificilă, deoarece “soţii au întotdeauna probleme enorme în găsirea unui loc de muncă adecvat”, a explicat el.

Tags: Charles MathiesdemografiefinlandaHelsinkiJan Vapaavuorimuncitori strainiSaku TihveräinenShaun RuddenTalent BoostTalented SolutionsWolt
Categorii: Diaspora