X

Cea mai mare navă a marinei iraniene a luat foc şi S-A SCUFUNDAT în Golful Oman – VIDEO

Cea mai mare navă de realimentare a marinei iraniene s-a scufundat în Golful Oman după ore întregi de luptă cu un incendiu declanşat la bord, dar întregul echipaj a fost evacuat, au relatat miercuri agenţiile de presă semioficiale iraniene, citate de Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

“Toate eforturile de salvare a navei Kharg au eşuat, iar aceasta s-a scufundat”, a transmis agenţia de presă Fars.

Citeşte şi: Canadienii vor putea fi vaccinaţi cu alt ser la rapel decât cel folosit la prima doză – Black News

Echipajul navei a putut fi evacuat înainte ca vasul să se scufunde în largul portului Jask, în sudul Iranului, informează un comunicat al marinei. Incendiul s-a declanşat de la unul din sistemele navei, adaugă textul, fără alte precizări.

Echipele de intervenţie au luptat timp de 20 de ore împotriva flăcărilor, “dar dată fiind propagarea incendiului, misiunea de salvare a Kharg a eşuat, iar nava s-a scufundat în apropiere de Jask”, mai comunică marina iraniană.

Textul adaugă faptul că vasul, aflat în serviciu de mai multe decenii, efectuase în ultimele zile o “misiune de antrenament” în apele internaţionale.

Kharg era dintre puţinele nave ale marinei iraniene capabile să realimenteze pe mare alte vase. Ea avea de asemenea în dotare dispozitive capabile să ridice încărcături grele şi putea servi drept punte de lansare pentru elicoptere. Nava, construită în Marea Britanie şi lansată în 1977, intrase în marina iraniană în 1984, după negocieri îndelungate care au urmat revoluţiei islamice din 1979 în Iran.

În 2020, 19 marinari şi-au pierdut viaţa în cursul manevrelor după ce o navă de război iraniană fusese lovită de tirul accidental al altei nave iraniene.

În aprilie, Teheranul anunţase că “nava comercială” iraniană Saviz fusese avariată în Marea Roşie de o explozie de origine nedeterminată. New York Times relatase că Saviz ar fi fost ţinta unui atac de “represalii” israelian, după “lovituri anterioare ale Iranului împotriva unor nave israeliene”.

Citeşte şi: Parlamentul israelian alege preşedintele ţării. Lupta se dă între Miriam Peretz şi Isaac Herzog – Black News

Guvernul iranian a anunţat în urmă cu câteva zile că proiectul său de oleoduc cu destinaţia Jask fusese terminat şi că petrolul urma să fie adus prin conductă până în acest port. Pentru Iran, avantajul acestei conducte îl reprezintă exportul petrolului prin Jask, ceea ce ar duce la scurtarea cu câteva zile a transportului, în raport cu portul petrolier Kharg din Golf. Aceasta ar permite navelor-cisterne să evite strâmtoarea Ormuz, aflată în centrul unor tensiuni strategice între Iran şi SUA, ale căror nave de război sunt prezente în regiune.

Ţinând cont de sancţiunile americane împotriva Iranului, instituite sub preşedinţia lui Donald Trump (ianuarie 2017-ianuarie 2021) în vederea restricţionării exporturilor petroliere ale Republicii Islamice, Teheranul este extrem de discret cu privire la livrările sale de petrol brut destinate celor câţiva clienţi care îndrăznesc să i-l cumpere în continuare.

Tags: golful OmanIranJaskKhargmarea britanieMarea Rosiestrâmtoarea Ormuzteheran
Categorii: Sinteze