Cea mai mare zonă de liber-schimb din lume apare în regiunea Asia-Pacific, de la 1 ianuarie 2022

Publicat:

Cea mai mare zonă de liber-schimb din lume apare, de la 1 ianuarie 2022, în regiunea Asia-Pacific, un proiect care include Australia, China, Japonia şi Coreea de Sud, informează cotidianul Le Monde, potrivit  mediafax.

Parteneriatul Regional Economic Complet (RCEP), un proiect negociat începând din 2011, va începe să funcţioneze de la 1 ianuarie 2022, urmând să creeze cea mai vastă zonă de schimburi comerciale libere din lume, pe fondul reducerii treptate a taxelor vamale în ultimele două decenii.


Citește și : Purtarea măştii va deveni din nou obligatorie pe străzile Parisului, începând de vineri

La proiect vor participa Australia, Brunei, Cambodgia, Coreea de Sud, China, Filipine, Indonezia, Japonia, Laos, Malaysia, Myanmar, Noua Zeelandă, Singapore, Thailanda şi Vietnam.

Noua zonă de liber-schimb va reprezenta o treime din populaţia lumii şi o treime din valoarea Produsului Intern Brut (PIB) global.

Conform proiecţiilor realizate de Institutul Peterson pentru Studii Economice Mondiale (Peterson Institute for International Economics), cu sediul în SUA, noul Parteneriat va contribui la creşterea cu 0,2% a valorii PIB-ului statelor membre.

Citește și : Criză de teste COVID-19 în Marea Britanie

Parteneriatul va fi “noul centru de gravitaţie” al comerţului mondial, conform Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (CNUCED), care estimează că schimburile comerciale între statele semnatare vor creşte cu 2%, respectiv 42 de miliarde de dolari (37 de miliarde de euro). Exporturile Uniunii Europene şi Statelor Unite spre zona Asia-Pacific ar urma să scadă cu 2%, respectiv 1%.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Femeile din Afganistan vor putea cere azil în UE doar în baza cetățeniei și sexului lor

Femeile din Afganistan vor putea cere azil în UE doar în baza cetățeniei și sexului lor Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis...

O misiune spaţială europeană va examina locul de impact al unei sonde NASA pe un asteroid

O misiune spaţială europeană va examina locul de impact al unei sonde NASA pe un asteroid Ultimele pregătiri sunt în curs pentru trimiterea unei nave...

Marea Britanie renunță la un arhipelag din Oceanul Indian, dar păstrează un atol cu o bază militară

Marea Britanie renunță la un arhipelag din Oceanul Indian, dar păstrează un atol cu o bază militară Marea Britanie renunță la un arhipelag din Oceanul...

Secetă severă în Amazon: Cel mai scăzut nivel al apelor Rio Negro din anul 1902

Secetă severă în Amazon: Cel mai scăzut nivel al apelor Rio Negro din anul 1902 Portul fluvial al celui mai mare oraş brazilian din pădurea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.