X

Cea mai neagră zi! Armata israeliană a pierdut 24 de soldaţi într-o singură zi

Cea mai neagră zi! Armata israeliană a pierdut 24 de soldaţi într-o singură zi

Armata israeliană a anunţat marţi că a pierdut într-o singură zi 24 de oameni în luptă în Gaza, dintre care 21 de rezervişti, cea mai sângeroasă zi pentru Israel de la începutul ofensivei sale terestre pe teritoriul palestinian la 27 octombrie, informează France Presse, potrivit stiripesurse.ro.

Rezerviştii au fost ucişi cu toţii într-un singur atac efectuat luni de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care a luat puterea în Fâşia Gaza în 2007. Pragul simbolic de 200 de militari israelieni ucişi din 27 octombrie a fost depăşit luni.

Citeşte şi: Prețul biletelor de avion a crescut de 2,3 ori – Stiripesurse.md

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat o anchetă asupra acestui “dezastru”.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei, a anunţat o lovitură cu un lansator de rachete RPG împotriva unui tanc, poziţionat în apropierea a două clădiri cu două etaje pe care armata dorea să le distrugă.

Cea mai neagră zi! Armata israeliană a pierdut 24 de soldaţi într-o singură zi

“Trupele lucrau la distrugerea clădirilor şi infrastructurii teroriste (…), la 600 de metri de graniţa” dintre Gaza şi Israel, a explicat ofiţerul în timpul unui briefing de presă televizat.

“În jurul orei 16.00, se pare că o rachetă RPG a fost trasă de terorişti asupra unui tanc care asigura securitatea trupelor”, a adăugat el. “În acelaşi moment”, o explozie a aruncat în aer ambele clădiri, “care s-au prăbuşit într-o clipă, în timp ce cea mai mare parte a trupelor era încă în interior sau în apropiere”, a mai spus el.

Clădirile fuseseră puternic minate pentru distrugere. Motivul pentru care au explodat mai devreme decât se aştepta nu a fost încă identificat marţi.

Armata a publicat pe site-ul său, la începutul zilei, identităţile rezerviştilor. “Am lucrat până la ultimele ore pentru a localiza victimele”, a spus ofiţerul, menţionând dificultatea extragerii cadavrelor, îngropate sub dărâmături.

Cea mai neagră zi! Armata israeliană a pierdut 24 de soldaţi într-o singură zi

“Războiul are un preţ greu, chiar foarte greu. Rezerviştii noştri au sacrificat ceea ce le era cel mai drag pentru ca noi toţi să putem trăi aici în siguranţă”, a adăugat el.

Războiul a fost declanşat de atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie asupra teritoriului israelian, care a dus la moartea a peste 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Israelul a promis că va “anihila” Hamas şi a lansat o operaţiune militară care a ucis 25.295 de palestinieni – marea majoritate femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării palestiniene.

Tags: Daniel HagariGazahamasisrael
Externe