Cea mai veche Biblie ebraică a fost vândută cu 38,1 de milioane de dolari

Publicat:

O biblie ebraică de peste un mileniu, cea mai veche cunoscută până în prezent şi care este cvasi-completă, a fost cumpărată miercuri la o licitaţie organizată la New York cu suma de 38,1 milioane de dolari de un filantrop american, care a donat-o Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv, informează AFP, potrivit agerpres.

După o confruntare a ofertelor ce a durat patru minute, “între doi colecţionari hotărâţi”, la sediul casei Sotheby’s din Manhattan, licitaţia s-a încheiat cu acest preţ-record pentru o carte manuscrisă, a precizat organizatorul evenimentului.


Citeşte şi: Parlamentul European recomandă RECUNOAŞTEREA Kosovo – Black News

Recordul pentru un document istoric, tipărit sau manuscris, a fost stabilit în noiembrie 2021 de un exemplar original al Constituţiei Statelor Unite din 1787, care a fost vândut cu 43 de milioane de dolari.

Miercuri seară, Biblia ebraică a fost cumpărată de fostul ambasador şi filantrop american Alfred Moses şi familia sa, “în beneficiul prietenilor americani de la ANU-Muzeul Poporului Evreu”, pentru a fi oferită acestei instituţii şi pentru “a intra în colecţia sa de renume mondial”, a transmis casa Sotheby’s într-un comunicat.

Cartea religioasă vândută miercuri, ce ar data din secolul al X-lea e.n. sau chiar de la sfârşitul secolului al IX-lea, a fost expusă înaintea licitaţiei în acest muzeu amplasat în campusul Universităţii din Tel Aviv.

Israel sau Siria

Denumit “Codex Sassoon” după numele celui mai cunoscut proprietar al său, David Solomon Sassoon (decedat în 1942), volumul reuneşte cele 24 cărţi ale Bibliei ebraice transcrise după faimoasele Manuscrise de la Marea Moartă ce datează din secolul al III-lea î.e.n.

Conţine şi pasaje în greacă şi aramaică şi se află într-o stare de conservare excepţională, lipsindu-i doar 12 pagini.

Citeşte şi: Washingtonul spune că o baterie de rachete Patriot a fost avariată în Ucraina

Conform casei Sotheby’s, această Biblie ar fi fost redactată în jurul anului 900 e.n., în Israel sau în Siria.

Un act de vânzare arată că ea a fost cedată în anul 1000 şi conservată în sinagoga din Makisin din nord-estul Siriei (în prezent Markada) până în jurul anului 1400.

Sezonul licitaţiilor

“Manuscrisul a dispărut apoi timp de aproximativ 500 de ani şi a reapărut în 1929 atunci când i-a fost propusă spre vânzare lui David Solomon Sassoon, unul dintre cei mai mari colecţionari de manuscrise ebraice”, a dezvăluit Sharon Mintz, specialistă în texte iudaice în cadrul casei Sotheby’s.

“Codex Sassoon, care s-a plimbat prin tot felul de locuri de-a lungul istoriei”, a fost prezentat o singură dată în public, în 1982, la British Library din Londra, a precizat Orit Shaham Gover, curatoarea Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv.

Potrivit unei datări cu carbon, “Codex Sassoon este mai vechi şi mai complet decât Codex Aleppo, scris în Galileea în secolul al X-lea şi adus înapoi în Israel în anii 1950, după ce a fost găsit în acest oraş sirian.

De asemenea, se estimează că acest manuscris ar fi anterior Codexului Leningrad, cea mai veche copie a textului Bibliei ebraice care a supravieţuit integral, ce ar data de la începutul secolului al XI-lea.

Vânzarea de miercuri seară a avut loc în cadrul tradiţionalului sezon al licitaţiilor de primăvară, în cadrul căruia principalele companii din acest domeniu scot la vânzare sute de obiecte care pot fi vândute cu mai multe miliarde de dolari în doar câteva zile, la New York.

Casa Sotheby’s, deţinută de magnatul franco-israelian din domeniul media şi telecomunicaţii Patrick Drahi, a vândut marţi seară la New York cu 427 de milioane de dolari mai multe tablouri, inclusiv o pictură realizată de Gustav Klimt, “Insel am Attersee”, cumpărată de un colecţionar privat japonez cu 53,2 milioane de dolari, precum şi o lucrare a pictorului Rene Magritte, “L’Empire des lumieres”, vândută cu 42,3 milioane de dolari.

La rândul ei, casa Christie’s, deţinută de holdingul Artemis al miliardarului francez Francois Pinault, a vândut cu 43,5 milioane de dolari un tablou al pictorului francez post-impresionist Henri (Douanier) Rousseau – “Les Flamants”, 1910 -, ale cărui opere sunt foarte rar văzute la licitaţii. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.