X

Ceban: ‘Este foarte important să vorbim corect’

Ceban: ‘Este foarte important să vorbim corect’

De Ziua Limbii Române, conducerea Primăriei Chișinău a adus un omagiu poeților și scriitorilor, care au dezvoltat, au promovat și au slăvit limba română prin operele lor remarcabile. Aceștia au depus flori la monumentul lui Eminescu, dar și la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor din centrul Capitalei.

„În această zi, încă o dată în plus, trebuie să ne gândim la literatura noastră remarcabilă și la operele poeților și scriitorilor de o valoare inestimabilă, care au contribuit la patrimoniul cultural comun. Este o sărbătoare pe care cu toții trebuie să o onorăm. Este important să vorbim și să scriem corect românește și să ne inspirăm din creațiile și operele clasicilor noștri”, a menționat Primarul Capitalei, Ion Ceban, transmite Știri.md.

Cu ocazia Zilei Limbii Române, Primăria Chișinău va organiza un șir de evenimente cultural-artistice pe strada pietonală „Eugen Doga”.

De asemenea, una dintre noutățile principale este faptul că a fost agreat proiectul de creare a unui muzeu în preajma monumentului lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici de pe strada Alexei Mateevici. Acesta va fi un atelier de creație „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”. 

Ceban: ‘Este foarte important să vorbim corect’

Festivitățile, organizate de Primăria Chișinău cu ocazia Zilei Limbii Române, vor începe la ora 16:00, în scuarul din strada pietonală „Eugen Doga”, cu un program de lectură publică pentru copii. 

Între orele 17.00 și 18.30, copiii din clasele întâi vor recita poezii, iar cei mai activi vor fi premiați cu seturi de rechizite pentru școală.

De asemenea, va fi organizat și un program distractiv de animație pentru cei mici, susținut de trupa Clounella.

Începând cu ora 19:00, locuitorii și oaspeții Capitalei se vor putea delecta cu un spectacol muzical „În aceeași limbă”, acompaniați de orchestra simfonică, dirijor Dumitru Cârciumaru.

Ceban: ‘Este foarte important să vorbim corect’

Vor evolua artiști îndrăgiți, precum: Mariana Bulicanu, Cristina Scarlat, Natalia Barbu, Cătălin Josan, Radu Dolgan, Adriana Babin, Tania Cerga, Brio Sonores, Vitalie și Cătălin Advahov. 

Programul muzical va fi îmbinat cu un recital de poezie în lectura lui Nicolae Jelescu.

La ora 21:00, festivitatea dedicată Zilei Naționale a Limbii Române va culmina cu piese din repertoriul inegalabililor artişti Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, interpretate de Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra, Simona şi Cătălin Josan.

 

Tags: chisinauIon CebanZiua Limbii Române
Categorii: SocialȘtirile zilei