X

CEC a lansat pe pagina web două rubrici noi dedicate alegerilor prezidențiale și referendumului

CEC a lansat pe pagina web două rubrici noi dedicate alegerilor prezidențiale și referendumului

Comisia Electorală Centrală lansează pe pagina web două rubrici noi dedicate alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional din 20 octombrie.

Pe pagina CEC poate fi accesat programul calendaristic pentru cele două exerciții electorale, precum și hotărârile Comisiei legate de scrutin. De asemenea, sunt plasate informații despre înregistrarea prealabilă, care este o procedură opțională prin care cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot își anunță intenția de a vota într-o anumită localitate din străinătate. Tot aici poate fi accesată lista partidelor politice care au dreptul de a participa la alegerile prezidențiale și la referendumul republican constituțional, potrivit voceabasarabiei.md.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

CEC urmează să completeze rubricile cu rapoartele la începerea campaniei electorale, cu informații privind condițiile de oferire a spațiului publicitar și informații despre autorizarea sondajelor de opinie și a exit-pollurilor. Cele două rubrici vor conține și informații despre participanții la referendum și despre desemnarea și înregistrarea candidaților la alegerile prezidențiale. Vor fi plasate și informații despre observatorii acreditați, contestații și mesajele de interes public aprobate de CEC, scrie IPN.

Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie începe pe 1 august și va dura până în ziua în care rezultatele alegerilor vor fi confirmate de către organele competente. Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate vor fi în drept să difuzeze doar mesaje de interes public aprobate de către CEC.

Anterior CEC a stabilit că primirea documentelor pentru înregistrarea blocurilor electorale în scopul desemnării candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova are loc în perioada 22 iulie-25 august. Iar documentele pentru înregistrarea blocurilor electorale pentru referendumul republican constituțional se depun de partidele politice la sediul Comisiei din 22 iulie și până la 14 septembrie.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

În perioada 21-31 august va avea loc recepționarea documentelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova, iar în perioada 21 august-20 septembrie vor putea fi depuse actele pentru înregistrarea în calitate de participant la referendum.

Tags: Moldovaprezidenţialereferendum
Politică