X

CEC colaborează cu TikTok pentru a combate dezinformarea în perioada electorală

CEC colaborează cu TikTok pentru a combate dezinformarea în perioada electorală

Comisia Electorală Centrală va colabora cu platforma TikTok pentru a combate dezinformarea în perioada electorală din această toamnă. Astfel că informaţiile false ar putea fi raportate şi eliminate mai rapid din mediul online.

Pe 26 iulie, membrii Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova au avut o întrevedere cu Azamat Burjuev, reprezentant al platformei TikTok aflat într-o vizită de lucru la Chișinău. În cadrul discuţiilor s-a stabilit un parteneriat, au fost instruiţi specialiştii de la CEC şi au fost analizate mecanismele prin care Comisia poate utiliza această platformă pentru informarea corectă a populaţiei în campania electorală, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

DANA MUNTEANU, secretar, Comisia Electorală Centrală: În cazul în care este identificat să zicem un material video în care este folosit un mesaj instigator la ură privitor la o femeie sau bărbat candidat, la nivel de reţea de socializare TikTok, noi putem să transmitem prin intermediul la ANRECETI acea plângere, respectiv ei vor verifica conţinutul mesajului şi pot să decidă eliminarea acestuia.

Experţii în reţele sociale spun că platforma TikTok ia amploare şi devine tot mai populară în rândul basarabenilor. În acelaşi timp, fenomenul dezinformării se amplifică, în special în perioadele electorale.

DUMITRU TALMAZAN, expert în social media: Prima experienţă a fost pe internaţional, când platforma facebook a avut foarte multe date manipulatorii cu ajutorul cărora s-au transmis multe mesaje, multe articole, multe elemente care se zice că au influienţat asupra rezultatului final. El a prins o amploare foarte mare atât pe plan consumator şi aici avem vârsta 16-20, un segment foarte puternic, cât şi o început platforma odnoklasniki să treacă în TikTok, vârsta 55-65.

Oamenii se arată sceptici în ceea ce priveşte informaţiile de pe TikTok.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

DANA MUNTEANU, secretar, Comisia Electorală Centrală: Toată informaţia oficială despre organizarea scrutinului, aici mă refer şi la alegerile prezidenţiale şi la referendumul republican constituţional urmează să fie făcut sub un tag oficial pe care comisia o să vi-l comunice ulterior.

Menţionăm că, CEC colaborează în acelaşi timp şi cu platformele META referitor la campaniile de promovare a partidelor politice. Pe 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea ţării la Uniunea Europeană.

Tags: CECdezinformareTikTok
Politică