X

CEC: Donațiile către partide, o provocare pentru băncile comerciale

CEC: Donațiile către partide, o provocare pentru băncile comerciale

În contextul alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, Comisia Electorală Centrală (CEC) a desfășurat, astăzi, 30 iulie 2024, o întrevedere cu reprezentanți ai Băncii Naționale a Moldovei și ai băncilor comerciale din țară. Discuțiile au ținut de prevederile legale ce se referă la obligațiunea deschiderii conturilor bancare pentru partidele politice, grupurile de inițiativă, concurenții electorali și participanții la referendum.

O temă de interes a fost donațiile făcute de persoanele fizice și juridice, fapt ce constituie „o provocare pentru băncile comerciale care trebuie să verifice proveniența acestora”, remarcă CMC, potrivit radiochisinau.md.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a remarcat că, potrivit prevederilor Codului electoral, băncile comerciale sunt obligate să deschidă partidelor politice și candidaților la alegeri conturile bancare „Destinat grupului de inițiativă” și „Fond electoral” în perioada electorală.

„Reuniunea de astăzi urmărește să identifice soluții pentru a nu ajunge în situația când, pe de o parte, legea obligă să avem deschise conturi bancare dedicate, iar, pe de altă parte, unui partid politic sau unui competitor electoral îi este refuzată cererea de deschidere a acestor conturi”, a spus vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Tags: CECPavel Posticăreferendum
Politică