X

CEC: Partidele politice se pot înregistra în calitate de participanți la referendum

CEC: Partidele politice se pot înregistra în calitate de participanți la referendum

CEC informează că calitatea de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024 o pot avea partidele politice înregistrate până la data stabilirii alegerilor și blocurile electorale înregistrate la Comisia Electorală Centrală (CEC) în modul stabilit de lege.

Partidele politice vor depune, la CEC, cererea pentru înregistrare nu mai devreme de 60 de zile și nu mai târziu de 30 de zile înainte de ziua desfășurării referendumului. În cazul  plebiscitului din această toamnă, solicitarea de înregistrare va fi posibilă începând cu data de 21 august 2024, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Cererea va fi însoțită de următoarele documente:

–  procesul-verbal al ședinței organului abilitat conform normelor statutare privind participarea la referendumul republican;

–  declarația privind opțiunea aleasă la referendumul republican: „DA” sau „NU”;

– copia de pe statutul partidului politic, cu toate modificările și completările, înregistrat la Agenția Servicii Publice;

–  cererea privind confirmarea reprezentantului cu drept de vot consultativ și/sau a persoanei responsabile de finanțe (trezorier), după caz.

CEC, în termen de 3 zile, va examina setul de documente și va adopta o hotărâre în acest sens.

Participanții la referendum pot desemna spre confirmare reprezentanți și persoane de încredere. Ei participă în campania electorală și beneficiază de drepturi egale în utilizarea mass-media, în condițiile prevederilor legislației electorale.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Subiecții care nu se înregistrează ca participanți la referendum nu pot desfășura activități de agitație electorală în vederea susținerii sau nu a referendumului, precum și de promovare a neparticipării la referendum (de a boicota referendumul). Orice acțiune în acest sens se consideră a fi ilegală.

Amintim că la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024 alegătorii vor fi invitați să răspundă cu „Da” sau „Nu” la întrebarea – „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Tags: CECpartidereferendum
Politică