CEC: Simbolul electoral al formațiunii ‘NOI’ este asemănător cu simbolul unui alt partid politic

Publicat:

Comisia Electorală Centrală (CEC) în cadrul ședinței de joi, 19 octombrie curent, a aprobat mai multe hotărâri ce vizează acreditarea observatorilor, mesajele de interes public și modelele buletinelor de vot, dar a și respins cererea de aprobare a simbolului electoral al Partidului Politic „NOI”, înregistrat în calitate de concurent electoral la alegeri, pentru imprimare în buletinele de vot.

CEC a constatat că simbolul electoral al formațiunii este asemănător cu simbolul unui alt partid politic înregistrat în cursa electorală.


Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

„Examinând admisibilitatea simbolurilor prezentate de concurenții electorali, Comisia constată că acestea corespund rigorilor legale, însă simbolurile depuse de Partidul Politic „NOI” și Partidul Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ sunt asemănătoare, reprezentând cuvântul „NOI” scris cu majuscule, stilistic executate în manieră apropiată, cu diferența că în cazul Partidului Politic „NOI” acesta este înscris într-un pătrat, iar acronimul Partidului Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ este situat în interiorul unei piramide stilizate”.

Potrivit art.73 alin.(3) din Codul electoral, „Nu se admite identitatea sau similitudinea elementelor de identificare ale simbolurilor electorale, inclusiv ale celor utilizate de partidele politice declarate neconstituționale”.

Totuși, Comisia reține că modificările privind statutul și simbolul Partidului Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ au fost înregistrate de către Ministerul Justiției prin decizia nr. 85 la data de 2 mai  2013, iar statutul Partidului Politic „NOI” și simbolul acestuia au fost înregistrate de către Agenția Servicii Publice la data de 7 aprilie 2020, ceea ce atestă prioritatea simbolului prezentat de Partidul Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ.

Partidul Politic „NOI” urma în termen de 3 zile, cel târziu azi, să prezinte Comisiei Electorale Centrale un alt simbol electoral pentru a fi aprobat pentru imprimare în buletinele de vot.

Comisia a aprobat modelul buletinului de vot pentru alegerea consilierilor în Consiliul municipal Chișinău și Consiliul municipal Comrat, U.T.A. Găgăuzia la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

CEC a acreditat 116 persoane în calitate de observatori naționali din partea Asociației obștești „Promo-LEX” și 3 persoane în calitate de observatori internaționali din partea Asociației Pro Democrația Club Târgu Neamț și Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) pentru monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Citeşte şi: Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

De asemenea, a fost aprobat un mesaj de interes public la cererea Asociației obștești „Promo-LEX”.

Hotărârile CEC vor fi publicate pe pagina web oficială a instituției www.cec.md, rubrica „Ședințe CEC”, subrubrica „Hotărâri CEC”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.