CEDO cere guvernului britanic să răspundă la suspiciunile despre posibile ingerinţe ale Rusiei în alegeri

Publicat:

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a anunţat joi că a cerut guvernului britanic să răspundă la suspiciunile despre posibile ingerinţe ale Rusiei în alegeri, în cadrul unei plângeri depuse de parlamentari britanici, relatează AFP, potrivit agerpres

Cererea CEDO survine în urma unei plângeri depuse de trei parlamentari, după ce Înalta Curte de la Londra a respins în 2021 un caz legat de pasivitatea guvernului conservator faţă de suspiciunile de ingerinţă rusă în procesul electoral britanic.


Citește și : Joe Biden SE PRĂBUŞEŞTE în sondajele din America

În plângerea lor, aceştia afirmă că eşecul guvernului condus de premierul de atunci, Boris Johnson, de a ancheta ‘acuzaţii credibile’ de interferenţă străină contravine obligaţiei sale de a proteja dreptul la alegeri libere şi corecte, aşa cum prevede Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

În 2020, Comisia pentru Informaţii şi Securitate (ISC) a parlamentului britanic menţionase că nu poate să afirme cu certitudine dacă a existat sau nu o interferenţă rusească, în special în timpul votului pentru Brexit în 2016 sau la referendumul pentru independenţă din Scoţia în 2014.

Dar raportul său concluziona că guvernul lui Boris Johnson a ‘privit în altă parte’, iar criticii au explicat această lipsă de reacţie prin legăturile dintre Partidul Conservator şi unii dintre donatorii săi ruşi.

Într-o scrisoare către cei trei deputaţi, CEDO arată că a acceptat plângerea lor şi e nevoie acum ca guvernul britanic să răspundă la cinci întrebări până în aprilie.

Aceşti parlamentari – laburistul Ben Bradshaw, Caroline Lucas, de la Partidul Verzilor, şi Alyn Smith, de la Partidul Naţional Scoţian (SNP) – fac parte dintr-un grup de şase deputaţi care a încercat, fără succes, să aducă acest caz în faţa Înaltei Curţi de la Londra în iunie 2021.

Grupul de apărare a democraţiei The Citizens, care a lucrat la dosar cu parlamentarii respectivi, şi-a exprimat regretul că Marea Britanie nu acordă aceeaşi importanţă acestui dosar la fel ca SUA, unde numeroase anchete au ajuns la concluzia că Rusia a încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2016.

Citește și : Letonia trimite în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană Stinger

Acest caz se referă la protejarea ‘integrităţii politicilor noastre’ şi nu la anularea Brexitului, a subliniat joi Ben Bradshaw.

‘O parte dintre noi a avertizat cu privire la adevăratele intenţii ale (preşedintelui rus Vladimir) Putin. Ştim că strategia sa pe termen lung este de a destabiliza şi diviza democraţiile occidentale’, a adăugat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.