X

CEDO condamnă Belgia într-o speţă privind eutanasia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat marţi pentru ”prima dată” asupra unei legislaţii care autorizează eutanasia, validând procedura belgiană care duce la actul eutanasierii, dar condamnând Bruxellesul pentru ”sfidările” în controlul a posteriori, informează France Presse, potrivit agerpres.  

Curtea precizează că decizia sa ”nu se referă la existenţa sau nu a unui drept la eutanasie” în general, ci la ”compatibilitatea” cu Convenţia Europeană privind Drepturile Omului a unei eutanasii practicate asupra mamei unui reclamant belgian, care suferea de depresie profundă de aproape 40 de ani şi dorea să renunţe la viaţă.

Citește și : Borisov va încerca să formeze o coaliţie de guvernare în Bulgaria, chiar dacă nu va deveni prim-ministru

Este ”prima dată” când CEDO ”se pronunţă asupra unei legislaţii care autorizează eutanasia”, a comentat, pe Twitter, Nicolas Hervieu, jurist specializat în drept european. ”Deşi confirmă absenţa unui drept de a muri, Curtea consideră că nimic nu interzice eutanasia, (dacă ea este) încadrată de garanţii legale”, a adăugat Hervieu.

Reclamantul afirma că nu fusese prevenit în legătură cu eutanasia mamei sale, de care el a aflat a doua zi după decesul acesteia în aprilie 2012. El a depus o plângere în penal, în final clasată de Parchet, care a estimat că eutanasia ”s-a derulat potrivit prevederilor legale” belgiene, adaugă Curtea.

Examinând prevederile legii belgiene privind eutanasia, în vigoare din 2002, CEDO a considerat că acele dispoziţii care încadrează ”actele şi procedura prealabile eutanasiei” ar constitui ”în principiu un cadru legislativ adecvat pentru a asigura protejarea dreptului la viaţă al pacienţilor aşa cum cere articolul 2 al Convenţiei” (dreptul la viaţă).

Citește și : SUA şi Coreea de Sud au executat ‘un exerciţiu cu lovituri de precizie’ după tirul cu rachetă nord-coreean

În schimb, judecătorii au evidenţiat ”sfidările” în analizarea ”a posteriori a eutanasiei practicate”, efectuată de o comisie federală de control şi evaluare a eutanasiei: potrivit CEDO, legislaţia nu garantează acestui organism o independenţă suficientă.

Tags: bruxellesCEDOeutanasieNicolas Hervieu
Categorii: Diaspora