X

CEDO condamnă Finlanda pentru expulzarea unui irakian

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Finlanda pentru decizia ei de a expulza un irakian care a fost ucis imediat ce s-a întors în ţara sa natală, informează AFP, potrivit agerpres.

“CEDO consideră în special că autorităţile finlandeze nu au întreprins o examinare suficient de atentă a riscurilor la care era supus în Irak tatăl reclamantei”, a explicat instituţia judiciară a Consiliului Europei într-un comunicat.

Citește și: SUA anunță câți militari vor fi păstrați în Siria

Acest irakian sunit din Bagdad, care a fugit din ţara sa în 2015 pentru a ajunge în Finlanda, era fost anchetator la Ministerul de Interne al Irakului. El a lucrat în mod concret asupra miliţiilor şiite şi a fost victima a două tentative de atentat, într-un context de tensiuni între grupări musulmane şiite şi sunite, a relatat CEDO.

Estimând că suniţii ca atare nu sunt ţinte ale persecuţiilor în Irak, Finlanda a luat o decizie de expulzare executorie împotriva lui, iar bărbatul a acceptat ca urmare un plan de repatriere voluntară. El a fost ucis pe o stradă din Bagdad cu trei gloanţe, la scurt timp după ce s-a întors în Irak, în noiembrie 2017.

Citește și: Tusk: Odată ieșită din UE, Marea Britanie va fi un ‘jucător de mâna a doua’

Cei şapte judecători ai CEDO au considerat astfel că a avut loc o încălcare a articolelor 2 (dreptul la viaţă) şi 3 (interdicţia torturii şi a tratamentelor inumane şi degradante) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Ei au condamnat Finlanda la plata a 20.000 de euro daune morale către fiica acestui bărbat, care a sesizat CEDO în 2018.

Tags: bagdadConsiliului EuropeiCurtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)expluzarefinlandaIrakirakiansiitisuniti
Categorii: Diaspora