CEDO condamnă Franța pentru refuzul de a-i repatria pe copiii jihadiștilor

Publicat:

Refuzul guvernului francez de a-i repatria pe copiii unor jihadişti capturaţi în Siria a fost contestat luni în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), transmite AFP, potrivit agerpres.

Plângerea, prima de acest fel, a fost înaintată de bunicii unui băiat în vârstă de 3 ani şi unei fetiţe de 4 ani, care trăiesc împreună cu mama lor jihadistă în ‘condiţii sanitare dramatice şi inumane’ în tabăra Al-Hol din Kurdistanul sirian, au indicat avocaţii.


Citește și: Apar primele ipoteze în cazul tragediei aviatice din Moscova: Avionul a fost lovit de fulger! – VIDEO

Plângerea scoate în evidenţă problema controversată a viitorului acestor copii, victime de război, şi cere preluarea lor în îngrijire – medicală, socială şi psihologică – în ţara de origine a mamei lor.

‘Prin refuzul de a repatria această mamă şi pe cei doi copii bolnavi, răniţi şi într-o stare de slăbiciune extremă, (…) Franţa îi expune în mod conştient şi deliberat pe aceştia tratamentelor inumane şi degradante, încălcând astfel Convenţia Europeană a Drepturilor Omului’, arată avocaţii.

Ţinând cont de ‘riscul extrem de serios pentru viaţa, sănătatea şi situaţia personală’ a acestei familii, plângerea reclamă un tratament prioritar din partea CEDO.

Avocaţii invocă faptul că decizia Franţei ‘constituie o încălcare a paragrafului 2 din articolul 3 al Protocolului nr. 4, potrivit căruia ‘nimeni nu poate fi privat de dreptul de a intra pe teritoriul statului al cărui cetăţean este”.

Cei doi copii şi mama lor au fost răniţi în lupta de la Baghouz, ultimul bastion al grupării jihadiste Stat Islamic în Siria, cucerit la 23 martie de coaliţia arabo-kurdă.

Familia este reţinută de trei luni în tabăra Al-Hol, unde, potrivit ONU, se află peste 73.000 de persoane, printre care 12.000 de străini din familii jihadiste strict supravegheate.

Avocaţii amintesc că mai multe ONG-uri au tras un semnal de alarmă cu privire la ‘epidemiile de holeră, tuberculoză şi dizenterie (care) se răspândesc în această tabără’.

Cei doi copii ‘sunt expuşi bolilor, sub subnutriţi şi suferă de dizenterie. Mama lor este foarte slăbită, suferă de febră tifoidă severă care nu este tratată’, mai explică avocaţii.

Vezi și: Crește numărul morților, după tragedia aviatică din Rusia – VIDEO

Mama, vizată de un mandat de arestare emis de un judecător antiterorist francez, ‘şi-a confirmat voinţa de a-şi vedea repatriaţi copiii (…) şi doreşte să-şi asume responsabilitatea penală pe teritoriul francez’.

Mai multe recursuri au fost depuse, fără succes, în faţa justiţiei administrative franceze în ultimul an de cetăţeni francezi reţinuţi în Siria pentru a obliga statul la repatrierea lor.

La 23 aprilie, Consiliul de Stat a respins mai multe cereri în acest sens, considerând că subiectul ţine de diplomaţia franceză şi, prin urmare, îi excede competenţele.

Guvernul francez a acceptat până acum doar repatrierea copiilor ‘caz cu caz’. În luna martie, au revenit pe teritoriul francez cinci orfani şi o fetiţă de 3 ani a cărei mamă a fost condamnată la închisoare pe viaţă în Irak.

Documente dezvăluite de cotidianul Libération şi consultate de AFP arată că autorităţile au detaliat un plan de repatriere colectivă a unor jihadişti şi familiilor lor, însă acesta nu a fost pus în aplicare.

Franţa nu are în vedere o ‘repatriere colectivă’ a jihadiştilor şi familiilor lor, chiar dacă această ‘ipoteză’ a fost în studiu la un moment dat, a reacţionat pe 5 aprilie ministrul de interne Christophe Castaner, în urma acestor dezvăluiri. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Samsung se așteaptă să obțină profituri cu peste 1400% mai mari datorită cererii mari de cipuri

Samsung se așteaptă să obțină profituri cu peste 1400% mai mari datorită cererii mari de cipuri Adoptarea pe scară largă a inteligenței artificiale a dus...

Regele danez îşi declară dragostea pentru Groenlanda în timpul unei vacanţe alături de familia sa

Regele danez îşi declară dragostea pentru Groenlanda în timpul unei vacanţe alături de familia sa Regele Frederik al X-lea al Danemarcei a declarat că Groenlanda...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

Budapesta afirmă că vizita ministrului de externe german a fost anulată din motive tehnice, nu politice

Budapesta afirmă că vizita ministrului de externe german a fost anulată din motive tehnice, nu politice Ungaria a anulat o întâlnire a şefului diplomaţiei de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.