CEDO condamnă Luxemburgul şi îi recunoaşte francezului Raphael Halet calitatea de avertizor de integritate

Publicat:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a recunoscut că Raphael Halet, francezul condamnat în Luxemburg pentru dezvăluirea de documente în cadrul scandalului de evaziune fiscală LuxLeaks, este avertizor de integritate şi a condamnat Luxemburgul la plata de despăgubiri, transmite AFP, potrivit agerpres.

CEDO a ajuns la concluzia că a existat o încălcare a articolului 10 (libertatea de exprimare) a Convenţiei Europene privind Drepturile Omului.


Citeşte şi: Doi oameni au fost salvaţi după aproape 198 de ore de la seismul catastrofal din Turcia – Black News

Instanţa cere Luxemburgului să îi vireze lui Raphael Halet suma de 15.000 de euro drept prejudiciu moral şi cea de 40.000 de euro taxe.

În 2014, Halet fusese condamnat în apel la plata unei amenzi de 1.000 de euro.

Raphael Halet, care era angajat al companiei de audit PricewaterhouseCoopers (PwC), a denunţat practicile care permit unor multinaţionale să beneficieze de condiţii foarte avantajoase acordate de fiscul din Luxemburg, comunicându-i unui jurnalist, între octombrie şi decembrie 2012, 16 documente pe care jurnalistul în cauză le-a folosit în emisiunea televizată ‘Cash Investigation’ difuzată în iunie 2013 pe canalul de televiziune France 2.

Înaintea lui, un alt informator, Antoine Deltour, de asemenea angajat al PwC, copiase 45.000 de pagini de documente confidenţiale în 2010, care au fost predate jurnalistului.

În urma unei plângeri a PwC, primul informator şi jurnalistul fuseseră judecaţi şi achitaţi de justiţia luxemburgheză. Raphael Halet fusese condamnat la plata unei amenzi de 1.000 de euro.

La sesizarea informatorului în cauză, Raphael Halet, fost angajat al cabinetului de audit PricewaterhouseCoopers, CEDO estimase în mai 2021 că jurisdicţiile luxemburgheze au “menţinut un echilibru just” între drepturile angajatorului şi libertatea de exprimare a angajatului.

La 5 noiembrie 2014, Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) a lansat dezvăluirile cunoscute ca LuxLeaks.

Citeşte şi: Şefa diplomaţiei germane îşi continuă în Suedia turneul scandinav – Black News

Preşedintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a văzut acuzat la numai câteva zile după preluarea mandatului, în noiembrie 2014, că, în perioada în care a fost premier al Luxemburgului (1995-2013), în această ţară a fost pus la punct un amplu sistem de evaziune fiscală ce a permis companiilor multinaţionale să se sustragă plăţii impozitelor către alte state europene. Juncker a supravieţuit unei moţiuni de cenzură în Parlamentul European depuse de eurosceptici în urma acestor dezvăluiri şi a promis de atunci de mai multe ori că executivul european îşi va îmbunătăţi activitatea de combatere a evaziunii şi fraudelor fiscale.

Potrivit miilor de pagini de documente obţinute de ICIJ, Marele Ducat al Luxemburgului a încheiat acorduri fiscale cu peste 300 de multinaţionale, printre care Apple, Amazon, IKEA, Pepsi, Heinz, Verizon, AIG sau Skype, Microsoft şi Disney, în vederea minimizării impozitelor acestora, privând astfel statele europene de miliarde de euro constând în taxe potenţiale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.