X

CEDO condamnă Turcia pentru detenţia unor jurnalişti

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat din nou Turcia pentru că a încălcat drepturile omului în cazul a doi jurnalişti trimişi în detenţie provizorie după ce au publicat email-uri ale unui ministru difuzate pe site-ul WikiLeaks, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Plasarea în detenţie provizorie a vocilor critice produce efecte negative multiple, atât pentru persoana trimisă la închisoare, cât şi pentru societate în ansamblul ei”, subliniază CEDO, instanţa judiciară a Consiliului Europei.

Citeşte şi: Plutonul de EXECUŢIE a fost introdus în Carolina de Sud – Black News

“Aplicarea unei măsuri care conduce la privarea de libertate, aşa cum s-a întâmplat în această speţă, are inevitabil un efect de descurajare asupra libertăţii de expresie prin intimidarea societăţii civile şi prin reducerea la tăcere a vocilor divergente”, adaugă CEDO.

Cel doi jurnalişti, Tunca Ilker Ogreten şi Mahir Kanaat, cunoscuţi pentru punctele lor de vedere critice faţă de politicile guvernului turc, au fost închişi din decembrie 2016 până în decembrie 2017 “pentru apartenenţă la o organizaţie teroristă armată”.

Autorităţile turce le reproşează “că au descărcat email-uri ale ministrului vizat”, Berat Albayrak, care era ginerele preşedintelui turc. Aceste email-uri persoanele, care au fost piratate în 2016 de un grup numit ‘RedHack’, au fost apoi publicate pe site-ul WikiLeaks.

Judecătorii CEDO au decis în unanimitate că Turcia a încălcat deopotrivă “dreptul la libertate şi la siguranţă” al celor doi jurnalişti, a căror detenţie “nu s-a bazat pe motive plauzibile pentru a fi suspectaţi că au comis o infracţiune”, şi libertatea lor de expresie, de care au fost privaţi “din cauza activităţilor lor jurnalistice”.

Citeşte şi: Elveţia, cel mai probabil loc de întâlnire între Putin şi Biden – Black News

De asemenea, CEDO condamnă Turcia pentru că i-a privat pe petiţionari şi pe avocaţii lor “de acces la dosar, fără o justificare valabilă”.

Ankara este condamnată la plata unei daune materiale de 5.750 de euro unuia dintre jurnalişti, a unei daune morale de 14.000 de euro pentru fiecare şi a unei sume de 2.250 de euro pentru fiecare pentru cheltuieli de judecată.

Turcia este cu regularitate condamnată de CEDO pentru încălcări ale drepturilor omului, comise în special după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, care a fost urmată de numeroase epurări în armată, justiţie, media şi ONG-uri.

Tags: Berat AlbayrakConsiliul EuropeiCurtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)detentiejurnaliştiMahir KanaatRedHackTunca Ilker OgretenturciaWikiLeaks
Categorii: Diaspora