CEDO condamnă Turcia pentru încălcări ale libertăţii de expresie

Publicat:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat marţi două sentinţe împotriva Turciei pentru încălcări ale libertăţii de expresie, în cazul unei angajate a serviciului public şi al unui student care şi-a exprimat opoziţia faţă de autorităţi, relatează AFP, potrivit agerpres.

Primul caz se referă la o angajată a Ministerului turc al Educaţiei Naţionale care a apăsat butonul “like” pe Facebook la anumite conţinuturi, în special criticând practicile represive de care sunt acuzate autorităţile turce sau încurajând oamenii să demonstreze împotriva acestor practici.


Citeşte şi: Canadienii nu vor să împartă vaccinurile cu alte ţări

Angajata a fost concediată fără a i se oferi despăgubiri, autorităţile turce estimând că aceste practici ar putea “tulbura pacea şi liniştea la locul de muncă”. Ulterior, ea a a pierdut în instanţă, când a cerut să fie reintegrată.

Cei şapte judecători ai CEDO au considerat în unanimitate că respectiva angajată a fost demisă încălcându-i-se dreptul la libertatea de exprimare, garantată de articolul 10 din Convenţia europeană a drepturilor omului.

Prin urmare, Turcia a fost condamnată să-i plătească fostei angajate 2.000 de euro “daune morale”.

Al doilea caz se referă la un student, condamnat penal după ce a susţinut un discurs în 2012 în sprijinul studenţilor reţinuţi de poliţie pentru că s-au opus sosirii lui Recep Tayyip Erdogan, pe atunci premier, într-un campus universitar.

CEDO recunoaşte că afirmaţiile studentului conţineau “o anumită sfidare şi o doză de ostilitate” faţă de Erdogan, dar subliniază că “limitele criticilor admisibile sunt mai largi faţă de un politician, vizat în această calitate, decât faţă de un simplu cetăţean”.

Citeşte şi: Vaccinarea completă cu Pfizer sau AstraZeneca are o eficacitate de peste 90% împotriva spitalizărilor

Judecătorii curţii consideră că nu există “o relaţie rezonabilă de proporţionalitate” între condamnarea studentului şi “scopul legitim de a proteja reputaţia persoanei în cauză”.

Prin urmare, cei şapte judecători au condamnat în unanimitate Turcia pentru încălcarea libertăţii de exprimare şi i-au ordonat să-i plătească studentului 2.000 de euro “daune morale”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american Cristiano Ronaldo,...

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra Pentru oamenii care vor să descopere unele din...

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.