CEDO îi cere Moscovei să asigure un “tratament adecvat” marinarilor ucraineni arestaţi în Marea Neagră

Publicat:

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) i-a cerut marţi Moscovei să asigure un “tratament adecvat” marinarilor ucraineni ale căror nave au fost sechestrate de marina rusă în timp ce încercau să treacă din Marea Neagră în Marea Azov, prin strâmtoarea Kerci, informează AFP, scrie Agerpres.

Sesizată de Kiev printr-o procedură de urgenţă, CEDO i-a cerut guvernului rus să “aibă grijă ca persoanele în captivitate să primească un tratament medical adecvat (…), inclusiv cele care ar fi putut fi rănite în incidentul naval” din 25 noiembrie.


Citește și : Top 100 Forbes cele mai puternice femei din lume: Angela Merkel conduce pentru al optulea an

Între timp, ca un prim semn de destindere a situaţiei, ministrul ucrainean pentru infrastructură, Volodymyr Omelyan, a anunţat marţi că porturile Berdiansk şi Mariupol, cruciale pentru exporturile ucrainene, au fost parţial deblocate”. “Navele intră şi ies prin strâmtoarea Kerci” care leagă Marea Neagră de Marea Azov, a continuat el. “Partea rusă le opreşte şi le inspectează ca înainte, însă circulaţia a fost reluată parţial”, potrivit ministrului ucrainean.

În opinia analistului Mykola Sungurovski, director de programe militare la Centrul de analiză Razumkov din Kiev, aceasta “este o dezescaladare controlabilă” operată de Rusia, cel puţin în plan militar.

Acest incident reprezintă prima confruntare militară deschisă între Moscova şi Kiev după anexarea, în 2014, de către Rusia a peninsulei Crimeea şi după declanşarea în acelaşi an a unui conflict armat în estul Ucrainei, între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi, conflict soldat până acum cu peste 10.000 de morţi.

Confruntarea a realimentat temerile privind o mai amplă escaladare a tensiunilor între cele două foste republici sovietice. Chiar dacă ţările occidentale susţin Ucraina în acest conflict, cerându-i Moscovei să elibereze militarii şi navele ucrainene, ele le-au cerut ambelor ţări să dea dovadă de reţinere.

Citește și : Statele Unite se aşteaptă ca Macedonia să adere la NATO peste 18 luni

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania Furtunile violente şi ploile torenţiale care s-au abătut sâmbătă asupra...

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena Un incendiu masiv a izbucnit sâmbătă într-o zonă dens împădurită la aproximativ 20 de kilometri nord...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.