CEDO: Progrese în implementarea deciziilor în anul 2020, dar sunt necesare eforturi suplimentare

Publicat:

Statele membre ale Consiliului Europei continuă să facă progrese în implementarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în pofida pandemiei COVID-19, afirmă Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei în cel mai recent raport anual, dat publicităţii miercuri, conform unui comunicat transmis Agerpres, potrivit agerpres.

Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a aborda problemele sistemice evidenţiate de CEDO, inclusiv cele referitoare la maltratări sau decese cauzate de organele de forţă, condiţiile precare de detenţie, precum şi la cauze inter-statale şi un număr tot mai mare de cauze privind limitări abuzive ale drepturilor şi libertăţilor.


Citește și : Kremlinul acuză Kievul că îşi doreşte reaprinderea conflictului din estul Ucrainei

“Acest raport arată că obligaţia de implementare a hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului este luată foarte serios de către Statele Membre, chiar şi în circumstanţele dificile”, a declarat Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei.

“De asemenea, este foarte pozitivă tendinţa ONG-urilor şi a instituţiilor naţionale pentru protecţia drepturilor omului de a se implica activ în acest proces, făcându-l astfel mai eficient şi transparent”, a apreciat ea.

“Cu toate acestea, nu este momentul potrivit pentru relaxare. Multe hotărâri importante rămân pe rol timp de mai mulţi ani şi un număr mic de cauze cu pondere înaltă nu este soluţionat suficient de prompt. Statele Membre au datoria de a implementa hotărârile CEDO cu promptitudine şi în deplină măsură. Şi aceasta nu este o solicitare amabilă – este o condiţie obligatorie”, a subliniat Marija Pejcinovic Buric.

Raportul arată că, în total, 983 de cauze au fost închise de către Comitetul de Miniştri în 2020 ca urmare a măsurilor întreprinse de statele membre. Dintre cele 983 de cauze, 187 (19%) au fost “cauze de referinţă”, adică acelea care evidenţiază noi probleme structurale sau sistemice, şi 796 (81%) au fost cauze repetitive.

Statele cu cele mai multe cazuri noi în 2020 au fost Federaţia Rusă (218), Turcia (103), Ucraina (84), România (78), Ungaria (61).

La sfârşitul anului 2020, 5.233 de cauze erau pendinte în aşteptarea unei executări depline de către statele membre, iar dintre ele 1.258 (24%) au fost cauze de referinţă şi 3.975 (76%) au fost repetitive. 634 de cauze de referinţă rămâneau pe rol timp de peste 5 ani, dar numărul unor astfel de cauze a scăzut începând cu anul 2016.

Statele cu cele mai multe cazuri pendinte la finalul lui 2020 erau Federaţia Rusă (1.789), Turcia (624), Ucraina (567), România (347), Ungaria (276).

Statistica CEDO mai arată că statele cu cele mai multe cazuri de referinţă aflate sub supraveghere sporită în 2020 au fost: Federaţia Rusă (18%), Ucraina (15%), Turcia (11%), România (9%), Italia (7%).

Statele cu cele mai multe cazuri noi de referinţă în 2020 au fost România (16), Bulgaria (14), Azerbaidjan (11), Turcia (10), Franţa (10).

Statele cu cele mai multe cazuri de referinţă pendinte la finalul lui 2020: Federaţia Rusă (217), Turcia (149), Ucraina (107), România (89), Bulgaria (83).

Citește și : Guvernul belgian este OBLIGAT să ridice TOATE restricţiile antiepidemice

 

Raportul mai constată că, în anul 2020, plata satisfacţiei echitabile dispusă de CEDO în beneficiul reclamanţilor a fost efectuată în termen în 581 de cauze (cel mai mic număr începând cel puţin din 2011). Cu toate acestea, la sfârşitul anului 2020, Comitetul de Miniştri aştepta confirmarea plăţii în 1.574 de cauze, din care peste două treimi erau în întârziere de mai bine de şase luni (620 în Federaţia Rusă).

Statele din care provin cetăţenii în favoarea cărora CEDO a dispus acordarea unor sume de bani ca ‘satisfacţie echitabilă’ au fost, în cele mai multe cazuri, România (37.455.775 de euro), Federaţia Rusă (11.458.094), Italia ( 5.134.768 de euro), Muntenegru (4.589.746 de euro), Republica Moldova (4.179.342 de euro).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.