X

CEDO respinge plângerea împotriva Belgiei a unor refugiaţi sirieni

Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului a respins marţi plângerea unor refugiaţi sirieni împotriva refuzului ambasadei Belgiei la Beirut de a le acorda vize umanitare, precizând că ei nu aveau nicio legătură cu statul belgian şi nu ţineau de jurisdicţia sa, relatează AFP, potrivit agerpres.

A fost primul caz de acest timp judecat de Marea Cameră, cea mai înaltă instanţă a CEDO, care nu emite decât foarte rar decizii de respingere, ca în speţa de faţă.

Citește și : Situaţie DRAMATICĂ în căminele de bătrâni din Anglia: Peste 6000 de seniori au murit!

Reclamanţii sunt un cuplu de refugiaţi sirieni şi cei doi copii ai lor, originari din Alep, cărora li s-au refuzat vize de scurtă şedere cu titlu umanitar de către ambasada Belgiei la Beirut. Ei sperau ca ulterior să poate face cereri de azil în Belgia.

Refugiaţii sirieni au reclamat o atingere adusă drepturilor lor garantate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Potrivit lor, refuzul autorităţilor belgiene de a le acorda aceste vize aşa-numite “umanitare” i-a expus în special unui risc de tortură, de tratament inuman sau degradant, potrivit articolului 3 al Convenţiei.

Marea Cameră a CEDO a decis însă că reclamanţii nu ţineau de jurisdicţia unuia dintre statele, precum Belgia, semnatare ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi că aceasta nu este prin urmare aplicabilă în cazul lor.

Cuplul de refugiaţi sirieni nu se afla pe teritoriul Belgiei şi nu avea o viaţă de familie sau privată preexistentă în această ţară.

CEDO a reamintit că într-un caz precedent, ea a decis că “simplul fapt că un reclamant iniţiază o procedură într-un stat parte cu care nu are nicio legătură nu poate fi suficientă pentru stabilirea jurisdicţiei acestui stat cu privire la el”.

“Pentru Curte, a decide altceva ar însemna consacrarea unei aplicări cvasi-universale a Convenţiei” şi deci “crearea unei obligaţii nelimitate pentru statele părţi de a autoriza intrarea pe teritoriul lor a oricărei persoane care ar risca să sufere un tratament contrar Convenţiei în afara jurisdicţiei lor”, a mai precizat Marea Cameră.

Citește și : Libanul solicită explicaţii pentru interzicerea Hezbollah în Germania

În consecinţă, “Curtea estimează că reclamanţii nu ţin de jurisdicţia Belgiei” şi cererea lor este respinsă.

Totuşi, CEDO subliniază că această decizie “nu reprezintă un obstacol pentru eforturile întreprinse de statele membre pentru a facilita accesul la proceduri de azil prin intermediul ambasadelor şi reprezentanţelor lor consulare”.

Tags: AlepBeirutCEDOrefugiativize umanitare
Categorii: Diaspora