CEDO respinge plângerea văduvei şi a fiicei fostului lider palestinian Yasser Arafat legată de otrăvirea acestuia

Publicat:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins joi plângerea formulată de văduva şi de fiica fostului lider palestinian Yasser Arafat, care au contestat decizia justiţiei franceze de clasare a dosarului privind presupusa asasinare prin otrăvire a acestuia în anul 2004, relatează AFP, potrivit agerpres

Văduva şi fiica lui Arafat, Souha El Kodwa Arafat şi Zahwa El Kodwa Arafat, au invocat încălcarea articolului 6.1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil.


Citește și : DNA-ul francez face PERCHEZIŢII la Ministerul Justiţiei! Cel vizat este chiar ministrul!

Însă instanţa europeană a estimat că ”în toate etapele procedurii” ele ”şi-au putut exercita efectiv drepturile şi exprima poziţia asupra diferitelor puncte în litigiu”, prin urmare plângerea lor este ”nefondată”.

Yasser Arafat a murit pe 11 noiembrie 2004 la un spital militar din apropiere de Paris. El fusese internat acolo în octombrie după ce a acuzat dureri abdominale în timp ce se afla la cartierul său general din Ramallah, unde era izolat din decembrie 2001 sub încercuirea armatei israeliene.

Cauza decesului său nu a fost niciodată elucidată, dar suspiciunile despre otrăvirea lui de către Israel au apărut imediat după ce pe hainele sale au fost găsite urme de poloniu 210, o substanţă radioactivă extrem de toxică.

Experţi desemnaţi de judecătorii francezi au respins de două ori ipoteza otrăvirii, punând descoperirea acestei substanţe pe seama prezenţei în mediul exterior a radonului, un gaz radioactiv natural.

Citește și : Lucrătorii sanitari din Turcia sunt vaccinaţi cu a treia doză anti-COVID-19

În schimb, experţi elveţieni solicitaţi de văduva lui Arafat au considerat că, dimpotrivă, rezultatele ”susţin în mod rezonabil ipoteza otrăvirii” cu poloniu.

Un raport de expertiză complementar, cerut de judecătorii francezi, a confirmat însă primele concluzii, astfel că instanţa franceză a clasat dosarul. Văduva şi fiica fostului lider palestinian au pierdut apoi şi apelul înaintat Curţii de Casaţie franceze, astfel că s-au adresat CEDO contestând modul în care a procedat justiţia franceză, dar fără să obţină câştig de cauză în final.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.