X

Cehia acuză China că ar fi la originea unui atac informatic major

China a fost la originea unui atac informatic major comis împotriva unei instituţii guvernamentale cheie din Republica Cehă anul trecut, a anunţat miercuri agenţia cehă de informaţii şi pentru securitate cibernetică (NUKIB), relatează AFP, potrivit agerpres.

Fără a furniza detalii, NUKIB a precizat în raportul său că atacul “a fost aproape sigur comis de un actor statal sau de un grup asociat”, “un actor chinez” fiind suspectul cel mai probabil.

Citește și : Peste o mie de arestări în Egipt în urma manifestaţiilor împotriva preşedintelui Sissi

La modul mai general, China şi Rusia constituie cea mai mare ameninţare pentru securitate cibernetică în Republica Cehă, a indicat NUKIB în raportul său pentru anul 2018, citat de agenţia CTK.

Ministerul ceh al Afacerilor Externe în special a devenit ţinta atacurilor piraţilor informatici, potrivit NUKIB.

Guvernul ceh urmează să discute luni acest raport.

Purtătorul de cuvânt al NUKIB, Radek Holy, a declarat pentru AFP că raportul nu va fi făcut public înainte de această dată.

În august, cotidianul Denik N a relatat că serviciile de informaţii militare ruse (GRU) se aflau probabil la originea ultimului atac împotriva Ministerului de Externe, din luna iunie.

În raportul său pentru 2017, NUKIB a avertizat că diplomaţii ruşi şi chinezi şi-au intensificat activităţile de spionaj pe teritoriul ceh, subliniind mărimea ambasadei Rusiei la Praga şi enormele resurse financiare ale Chinei.

Citește și : Trump i-a cerut în mod repetat lui Zelenski să îi ancheteze pe Joseph şi Hunter Biden

Acest raport a provocat critici din partea preşedintelui ceh pro-chinez, pro-rus şi anti-musulman Milos Zeman, care a cerut agenţiei de informaţii să caute mai degrabă teroriştii musulmani de pe teritoriul ceh, notează AFP.

Tags: ChinaNUKIBRadek HolyRepublica Cehărusia
Categorii: Diaspora