Cehia: Andrej Babis refuză să ceară votul de încredere al parlamentului

Publicat:

Premierul ceh Andrej Babis a refuzat luni să ceară votul de încredere al parlamentului, aşa cum solicita opoziţia în urma acuzaţiilor că firmele lui au beneficiat în mod ilegal de fonduri europene, transmite DPA, potrivit agerpres.

Multimiliardarul Babis, care conduce partidul populist ANO, a declarat agenţiei CTK, preluată de DPA, că nu crede că se va ajunge la vot.


Citește și : Autorităţile marocane au dezmembrat o celulă jihadistă care pregătea atacuri teroriste

Marţi seara, la Praga este programată o nouă manifestaţie împotriva prim-ministrului; organizatorii se aşteaptă să participe aproximativ 100.000 de persoane. Protestele au deja loc de câteva săptămâni.

Presa din Cehia a publicat săptămâna trecută un raport preliminar intern al Comisiei Europene, care arată că Uniunea Europeană ar putea cere unor firme legate de Babis să ramburseze 17,4 milioane de euro. Premierul a susţinut de mai multe ori că “nu se va restitui nimic”. Cazul ar putea ajunge în instanţă.

Duminică, procurorul-şef al Cehiei, Pavel Zeman, a apreciat că conţinutul raportului “este grav şi ar putea constitui temeiul unei suspiciuni de culpă penală” a prim-ministrului.

Petr Fiala, liderul partidului de opoziţie ODS, consideră că informaţiile privind conflictul de interese în care se află premierul sunt “devastatoare”.

Citește și : Zeci de mii de oameni aşteptaţi la Londra luni şi marţi pentru un protest împotriva lui Trump

Babis este fondatorul unui concern din care fac parte afaceri în agricultură, alimentaţie şi media. În 2017, el a încredinţat unui fond fiduciar managementul holdingului său Agrofert, dar există suspiciuni că îşi menţine indirect controlul. Chiar şi înaintea dezvăluirilor recente se vehiculau acuzaţii de corupţie privind fondurile europene primite de companiile respective.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.