X

Cehia : Discuţiile asupra unui nou guvern au eşuat

Discuţiile asupra unui nou guvern ceh au eşuat vineri după refuzul social-democraţilor CSSD de a intra într-o coaliţie cu mişcarea ANO a miliardarului populist Andrej Babis, urmărit penal pentru o presupusă fraudă, informează AFP, conform agerpres.

“Preşedinţia CSSD a decis în unanimitate să pună capăt negocierilor privind o posibilă coaliţie cu mişcarea ANO”, a declarat presei vicepreşedintele partidului, Jiri Zimola.

Citește și : SUA anunță noi sancţiuni împotriva unor oligarhi ruși ‘apropiaţi ai Kremlinului’

El a reiterat refuzul Partidului Social-Democrat Ceh de a participa la un guvern în care ar figura Babis, prim-ministrul demisionar, inculpat pentru o presupusă fraudă în legătură cu subvenţii europene într-un caz datând din 2007-2008. Babis respinge aceste acuzaţii.

La rândul său, mişcarea lui Babis acuză CSSD că a părăsit masa de negocieri după ce a cerut fără succes postul de ministru de interne.

Mişcarea ANO (“Da”) a lui Babis deţine 78 din cele 200 de locuri în camera inferioară a legislativului, în timp ce CSSD are doar 15.

Pentru a dispune de o majoritate, ambele partide ar avea încă nevoie de sprijinul partidului comunist KSCM, care ar participa astfel la formarea unui guvern pentru prima dată de la căderea regimului pro-sovietic în 1989.

Numit prim-ministru în decembrie, Babis a format un cabinet minoritar incluzând experţi fără etichetă, care nu a reuşit să primească votul de încredere din partea parlamentului în ianuarie. El a demisionat oficial, dar rămâne în exerciţiu până la numirea unui nou guvern.

Reales în ianuarie pentru al doilea mandat de cinci ani, preşedintele Milos Zeman, care îl sprijină pe Babis, i-a cerut acestuia să formeze un nou cabinet şi i-a promis că-l va numi prim-ministru pentru a doua oară.

Constituţia cehă prevede până la trei încercări de formare a unui guvern, primele două fiind conduse de preşedinte şi a treia de şeful camerei inferioare, post deţinut în prezent de un membru al ANO.

Citește și : Spania : Un caşalot a murit pe o plajă din Murcia în urma şocului gastric produs de ingerarea a 29 de kg de deşeuri din plastic

Tags: Andrej BabisANOCSSDfraudaJiri Zimolaparlamentprim-ministru
Categorii: Diaspora