Cehia extrădează în SUA un hacker rus

Publicat:

Republica Cehă l-a extrădat pe cetăţeanul rus Evgheni Nikulin către Statele Unite ale Americii, unde este acuzat că a piratat o serie de reţele sociale, inclusiv LinkedIn, informează vineri Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Rusia a cerut extrădarea lui Nikulin după ce acesta a fost arestat la Praga, în cooperare cu FBI, Biroul federal de investigaţii al SUA, în 2016. Evgheni Nikulin respinge faptele care i se reproşează.


Citeşte şi: În cazul unui atac nuclear, Bucureştiul ar fi RAS de pe faţa Pământului. Vezi aici harta CATASTROFEI!

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului ceh de Externe, Tereza Schejbalova, a confirmat extrădarea într-un mesaj pe Twitter. Ea a menţionat că operaţiunea a fost realizată în cursul nopţii, fără a da alte detalii.

Extrădarea hackerului rus a fost anunţată de asemenea de postul public de radio şi de săptămânalul Respekt, care au precizat la rândul lor că Nikulin, care are 29 de ani, a părăsit Praga cu destinaţia SUA în noaptea de joi spre vineri. Un avion de tipul Gulfstream, al Ministerului american al Justiţiei, a decolat de la Praga la scurt timp după miezul nopţii şi a aterizat peste nouă ore în apropiere de Washington, conform site-ului flightaware.com.

Citeşte şi: Rusia face al doilea test cu racheta sa ‘invizibilă’, spaima scutului american

După arestarea tânărului rus, survenită în contextul în care Washingtonul acuzase Rusia că a orchestrat ample atacuri informatice pentru a influenţa campania prezidenţială din SUA, Moscova a acuzat la rândul ei Washingtonul că îi urmăreşte pe cetăţenii ruşi. Justiţia rusă a emis însă la rândul ei un mandat de arestare împotriva lui Nikulin, sub acuzaţia de fraudă pe internet şi de furt de bani din sistemul Webmoney.

Avocatul lui Nikulin a declarat atunci pentru AFP că FBI i-a acuzat clientul că a piratat serviciile de socializare LinkedIn şi Formspring, precum şi serviciul de stocare de fişiere Dropbox. El a spus de a asemenea că FBI i-a interogat clientul de două ori, în noiembrie 2016 şi februarie 2017, şi a încercat să îl convingă să recunoască atacurile asupra Partidului Democrat din SUA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.