X

Cehia extrădează în SUA un hacker rus

Republica Cehă l-a extrădat pe cetăţeanul rus Evgheni Nikulin către Statele Unite ale Americii, unde este acuzat că a piratat o serie de reţele sociale, inclusiv LinkedIn, informează vineri Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Rusia a cerut extrădarea lui Nikulin după ce acesta a fost arestat la Praga, în cooperare cu FBI, Biroul federal de investigaţii al SUA, în 2016. Evgheni Nikulin respinge faptele care i se reproşează.

Citeşte şi: În cazul unui atac nuclear, Bucureştiul ar fi RAS de pe faţa Pământului. Vezi aici harta CATASTROFEI!

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului ceh de Externe, Tereza Schejbalova, a confirmat extrădarea într-un mesaj pe Twitter. Ea a menţionat că operaţiunea a fost realizată în cursul nopţii, fără a da alte detalii.

Extrădarea hackerului rus a fost anunţată de asemenea de postul public de radio şi de săptămânalul Respekt, care au precizat la rândul lor că Nikulin, care are 29 de ani, a părăsit Praga cu destinaţia SUA în noaptea de joi spre vineri. Un avion de tipul Gulfstream, al Ministerului american al Justiţiei, a decolat de la Praga la scurt timp după miezul nopţii şi a aterizat peste nouă ore în apropiere de Washington, conform site-ului flightaware.com.

Citeşte şi: Rusia face al doilea test cu racheta sa ‘invizibilă’, spaima scutului american

După arestarea tânărului rus, survenită în contextul în care Washingtonul acuzase Rusia că a orchestrat ample atacuri informatice pentru a influenţa campania prezidenţială din SUA, Moscova a acuzat la rândul ei Washingtonul că îi urmăreşte pe cetăţenii ruşi. Justiţia rusă a emis însă la rândul ei un mandat de arestare împotriva lui Nikulin, sub acuzaţia de fraudă pe internet şi de furt de bani din sistemul Webmoney.

Avocatul lui Nikulin a declarat atunci pentru AFP că FBI i-a acuzat clientul că a piratat serviciile de socializare LinkedIn şi Formspring, precum şi serviciul de stocare de fişiere Dropbox. El a spus de a asemenea că FBI i-a interogat clientul de două ori, în noiembrie 2016 şi februarie 2017, şi a încercat să îl convingă să recunoască atacurile asupra Partidului Democrat din SUA.

Tags: Biroul Federal de Investigatii (FBI)cehiaDropboxEvgheni NikulinextradareFormspringhackerLinkedInPragarusiasistemul WebmoneySUA
Categorii: Diaspora