Cehia : Guvernul a DEMISIONAT. Un guvern al lui Andrej Babis este așteptat înaintea summitului UE.

Publicat:

Guvernul ceh de centru-stânga al prim-ministrului Bohuslav Sobotka a demisionat miercuri, deschizând calea miliardarului Andrej Babis, care a câştigat alegerile luna trecută, să preia puterea la timp pentru summitul UE din decembrie, relatează agerpres .

“Guvernul a aprobat demisia, care va fi prezentată astăzi preşedintelui”, a declarat Sobotka reporterilor după o sesiune guvernamentală obişnuită.


Guvernul de coaliţie al lui Sobotka a fost primul în 15 ani care a încheiat un mandat complet de patru ani şi a gestionat o creştere economică robustă ce a contribuit la reducerea şomajului la cel mai scăzut nivel din UE şi la creşterea salariilor în cel mai rapid ritm într-un deceniu.

Citește și : Donald Trump face apel la China să convingă Coreea de Nord să „renunţe la provocările sale’

Cu toate acestea, alegătorii sătui de politică au optat ca de obicei pentru candidaţi anti-establishment, pedepsind partidele tradiţionale la urne.

Partidul ANO al lui Babis, care a promis că va lupta împotriva corupţiei politice şi va conduce statul cu o abordare din perspectiva mediului de afaceri, a fost cel mai mare beneficiar al acestei schimbări, în ciuda faptului că făcea parte din cabinetul care şi-a încheiat mandatul împreună cu social-democraţii lui Sobotka şi creştin-democraţii.

ANO nu a reuşit să convingă niciunul dintre celelalte opt partide parlamentare să se alăture unei coaliţii. Babis în schimb încearcă să formeze un cabinet minoritar, care ar urma să fie numit de preşedintele Milos Zeman pe 13 decembrie şi să preia puterea imediat.

Aceasta i-ar permite lui Babis să participe la summitul liderilor UE din 14-15 decembrie, în cadrul căruia tema principală va fi progresul în negocierile cu Marea Britanie în legătură cu ieşirea Londrei din UE.

Partidele l-au evitat pe Babis, un om de afaceri cu o avere estimată la 4 miliarde de dolari şi clasat de Forbes ca al doilea cel mai bogat ceh, după ce a fost acuzat că a primit ilegal o subvenţie europeană de 2 milioane de euro în urmă cu un deceniu pentru o fermă şi alte proiecte agricole prin ascunderea proprietarului. El respinge acuzaţiile procurorilor.

În calitate de parlamentar, el are imunitate în faţa urmării penale, votată pentru a fi suspendată de parlamentul care şi-a încheiat mandatul, dar care intră în vigoare din nou odată cu noul parlament. Unii parlamentari care au votat în trecut pentru ca el să fie urmărit penal au sugerat că îi vor susţine imunitatea, suspendând procedurile în noul mandat al parlamentului.

Numai micul Partid Comunist a anunţat până acum că ar putea lua în considerare tolerarea guvernului minoritar al lui Babis, dar cele 15 voturi ale sale nu sunt suficiente pentru a asigura acordarea votului de încredere în Camera Deputaţilor cu 200 de locuri, unde ANO deţine 78 de locuri.

Iniţial în noul parlament, ANO a votat împreună cu comuniştii şi cu partidul SPD de extremă-dreaptă, anti-UE şi anti-NATO, dar acesta din urmă a anunţat că acum nu îl mai susţine pe Babis la votul de încredere.

Odată numit premier, Babis ar rămâne în poziţie chiar dacă pierde un vot de încredere, în aşteptarea discuţiilor pentru o soluţie alternativă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.