Cehia: Miliardarul Andrej Babis desemnat premier pentru a doua oară

Publicat:

Miliardarul ceh Andrej Babis, a cărui mişcare populistă ANO a câştigat alegerile legislative din luna octombrie, a fost desemnat premier pentru a doua oară, miercuri, de preşedintele Milos Zeman, pentru a încerca să formeze cu social-democraţii din CSSD o coaliţie sprijinită informal de comunişti, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

În cadrul unei ceremonii la Castelul din Praga, difuzată în direct de televiziunea publică, Zeman i-a cerut lui Babis să-şi prezinte noul cabinet ‘în timp util’.


Citește și : Kim Jong Un a fost ”pus în patru labe” şi a ”cerşit” întâlnirea cu Donald Trump, afirmă Rudy Giuliani

‘Sper că guvernul dumneavoastră va obţine de data aceasta votul de încredere al Camerei Deputaţilor’, a adăugat şeful statului, un fost membru al Partidului Comunist, cunoscut pentru poziţiile sale proruse şi prochineze.

Cu o zi înainte, mii de cehi au protestat vehement în întreaga ţară faţă de intenţia lui Andrej Babis, 63 de ani, de a forma un guvern susţinut tacit de partidul comunist KSCM, prima participare la putere a formaţiunii politice după căderea comunismului în această ţară, în 1989.

KSCM, care i-a promis deja lui Babis sprijinul său în schimbul unor posturi în marile întreprinderi de stat, va juca astfel un rol cheie în formarea guvernului. Acest partid se opune deschis creşterii numărului de militari cehi în misiunile UE şi NATO din străinătate, în special în ţările baltice.

Primul guvern al lui Andrej Babis, alcătuit din membri ai ANO şi tehnicieni fără etichetă politică, nu a primit votul de încredere, în ianuarie, dar a rămas în funcţie până la formarea unui nou cabinet.

Citește și : Instituţiile europene au ajuns la un acord pentru un sistem de alertă prin SMS în caz de atac terorist sau catastrofă

Andrej Babis intenţionează să-şi prezinte noul guvern în termen de două săptămâni şi să ceară votul de încredere al Parlamentului la mijlocul lunii iulie.

Criticii lui Babis invocă în special inculparea sa pentru o presupusă fraudă cu subvenţii europene într-un caz din 2007-2008, precum şi presupusa lui colaborare cu poliţia secretă comunistă StB înainte de 1989.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.